Министарство финансија: Игре на срећу немогуће увести у ПДВ систем

26.04.2021. 19:08
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске не подржава приједлог измјена Закона о ПДВ-у које би требало да омогуће да се и игре на срећу уврсте у постојећи ПДВ систем, јер их је немогуће спровести у пракси, кажу у Министарству финансија Српске.

Коментаришући овај приједлог Клуба посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ, о којем би требало да се расправља на сједници у сриједу, 28. априла, из ресорног министарства Српске истичу да се поставља питање шта је додата вриједност у овом случају и о којој врсти промета се ради, када резултат игре зависи од случаја или неког неизвјесног догађаја у игри.

- Не ради се о класичном промету услуга уз накнаду, у којој је јасно видљиво лице које пружа услуге и лице које прима услуге, а које за те услуге плаћа накнаду - кажу из Министарства финансија Републике Српске за “Глас Српске”.

Из ресорног министартва подсјећају да је и у земљама у окружењу ослобађање игара на срећу од плаћања ПДВ-а уређено на исти начин као и у БиХ, што је у складу са Шестом директивом ЕУ из 2006. године.

Из Министарства финансија Српске указују да се игре на срећу опорезују директним порезима, што у БиХ значи да је сваки ентитет надлежан за уређивање система приређивања игара на срећу на својој територији, те је самим тим и ово дјелатност од јавног интереса и искључиво право Српске.

С обзиром на то да се приједлог СДА односи на индиректне порезе, из Министарства финансија Српске подсјећају и да треба водити рачуна о томе да политику индиректног опорезивања утврђује Савјет министара на приједлог Управног одбора УИО БиХ, који је надлежан за покретање припреме законских прописа у вези са индиректним опорезивањем и њихових измјена.

Из Министарства финансија Српске истичу да није тачно образложење предлагача ових измјена да је неправичан и неодржив тренутни начин опорезивања игара на срећу у односу на другу робу и услуге.

- С обзиром на то да је Закон о играма на срећу ‘leks specijalis’, њиме су уређени износи накнада за приређивање игара на срећу, појединачно за сваку врсту игара, укључујући и једнократне накнаде и накнаде за лиценце, а прописане су и стопе и начин плаћања пореза на добитке, који се након одбитка пореза исплаћују добитницима - појашњавају у ресорном Министарству.

Овај приједлог СДА осудили су и многобројни економски аналитичари, наводећи да он служи само у сврху политичких препуцавања, а не реалне процјене, јер је потпуно беспредметна расправа о томе да буде уведен ПДВ и за ову дјелатност.

У 2020. приходи од игара на срећу у буџету Српске су износили 50 милиона КМ, док су за 2021. планирани у износу од 80 милиона, пише “Глас Српске”.

Коментари 0
Повезане вијести
Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице
Српској рекордан коефицијент у расподјели прихода Српској рекордан коефицијент у расподјели прихода
Подржан приједлог: ПДВ пет одсто на основне животне намирнице Подржан приједлог: ПДВ пет одсто на основне животне намирнице
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  21h 47m
  7
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  22h 57m
  4
 • Писма читалаца: Родитељи пишу петицију, директорици странка чува леђа
  23h 36m
  10
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  14h 52m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  21h 18m
  7