Министарство одбране БиХ жели додатних 45,8 милиона, а војници ходају голи и боси

14.11.2022. 11:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министарство одбране (МО) БиХ упутило је у даљу процедуру буџетски захтјев којим тражи да се оквир за идућу годину повећа за минимално додатних 45.789.000 КМ.

МО БиХ, подсјетимо, и у ранијим годинама је имало повећање апетита, па им је буџет, рецимо, у 2020. години износио 287,34 милиона КМ, а у текућој, 2022. години, износи 306,67 милиона марака.

За повећање, које су затражили за 2023. годину, МО БиХ навео је и неколико аргумената.

- Од затражених 45.789.000 КМ, 8.648.000 КМ је за имплементацију измјена Закона о платама и измјене коефицијената, те трошкова топлог оброка и превоза за припаднике МО и ОС БиХ, а преосталих 37.141.000 КМ за реализацију планских активности - речено је за "Независне новине" из МО БиХ.

Занимљиво је, међутим, да фискални оквир за 2023. годину још није усвојен, а Министарство финансија и трезора је доставило финансијска ограничења на бази постојећих пројекција, тако да је за МО БиХ додијељено финансијско ограничење у износу од 313.600.000 КМ. То им је мало, пожалили су се из МО БиХ.

- Додијељени финансијски оквир није довољан за финансирање основних планских активности у наредној години, посебно имајући у виду да је дошло до измјене прописа за плате и накнаде на нивоу институција БиХ, чији ефекти нису обухваћени финансијским ограничењем, јер је буџетски процес покренут раније - жале се из МО БиХ.

Овдје се, међутим, апетити МО БиХ не завршавају, па су кроз анекс буџетског захтјева тражили да се осигура додатних минимално 12.750.000 КМ за капиталне трошкове за опремање.

- Односи се то на капиталне трошкове за опремање у складу са усвојеним планом модернизације и потребним улагањима у инфраструктуру, с обзиром на то да материјално стање у ОС БиХ није задовољавајуће, због дугогодишњег недовољног нивоа финансирања овог сегмента, посебно задњих пар година када смо готово редовно буџетску годину започињали привременим финансирањем, што је додатно отежавало улагања у опрему и инфраструктуру ионако недовољних средстава (испод два одсто буџета је за капиталне трошкове) - рекли су из МО БиХ.

У досадашњем периоду, подсјећају, покренули су вишегодишње капиталне пројекте (набавка и ремонт хеликоптера и набавка специјализованих возила), али, како истичу, додатна средства за то нису обезбијеђена, па је то финансирано кроз уштеде и преструктурирања из одобреног буџета, као и уз подршку партнерских земаља.

- Недовољан ниво финансирања и даље остаје један од најзначајнијих изазова за осигурање потребних материјалних услова за одржавање и унапређење борбене спремности ОС БиХ за реализацију законом прописаних мисија и међународних обавеза - наводе из МО БиХ.

С друге стране, Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да МО БиХ стално кука да им недостаје новца, а она је, подсјећа, често поручивала да је много занимљивије на који начин они тај новац троше.

- Они раде практично без икакве контроле, никоме не полажу рачуне и понашају се како хоће. Савјет министара не би требало да донесе било какву одлуку у вези са повећањем њиховог буџета док Комисија за одбрану и безбједност не анализира на шта ће та средства бити потрошена. Ако видимо да војници ходају голи и боси, да им годинама нису обезбијеђене основне ствари за рад, онда много тога ту не штима и требало би провјерити о чему се ту ради - каже Мајкићева за "Независне новине".

И заиста, недавно се један војник "Независним новинама" пожалио на хаотично стање у којем је опрема коју користи.

- Униформа је таква да се више не може ни ушити колико је похабана. Углавном имамо по двије, од којих једну носимо свакодневно, а другу чувамо за неке специјалне прилике када треба да изгледамо 'пристојно'. Чизме се распадају, а шанса да задужимо нове је у домену научне фантастике - рекао је за "Независне новине" један војник ОС БиХ, који је замолио да му се не наводи име.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 28m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 20m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 11m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 56m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 3m
    4