Миња Ћосовић предсједница Предсједништва беба у Фочи

29.06.2022. 10:38
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Миња Ћосовић изабрана је за предсједницу Предсједништва беба а она је ову титулу заслужила као најмлађа Фочанка, рођена прије шест дана, од 70 беба које су родитељи пријавили за овогодишњу смотру најмлађих.

Други члан Предсједништва беба је Тина Паприца као друга најмлађа беба, а са њима у овој улози нашао се и један дјечак, Василије Ђого, као најстарија беба, који ускоро пуни двије године.

- Миња је рођена прије пет дана и најмлађа је пријављена беба на Коннференцији. Супруга Маријана и ја, поред Миље, имамо и сина банета - рекао је  Владимир Ћосовић, Мињин отац.

Титулу најпородице ове године понијела је породица Дајане и Александра Црногорца  који имају четворо дјеце. Александар, глава шесточлане породице истиче да је велика породица највећа привилегија у животу.

 - Породица, посебно  мало већа је велика обавеза и одговорност. Са друге стране то је и највећа привилегија коју живот пружа. Љубав између дјеце и љубав дјеце према родитељима, чиста и неискварена, даје снагу да се преброде све тешкоће и проблеми.

Општина Фоча у овогодишњем буџету издвојила је 130.000 марака, у циљу побољшања наталитета. Од тог износа финансирају се накнаде за породиље у породицама у којима нико није запослен, зимница и огрев за вишечлане породице са троје и више дјеце, пренатални тестови за труднице, као и вантјелесна оплодња, истиче начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

- Све су то мјере које Општина Фоча изналази како би млади људи остали овдје да живе. Знамо да ово није довољно, али трудићемо се да у будућности повећамо издвајања за ове намјене, како би задржали младе људе на овом простору, јер је то кључ опстанка Фоче и Републике Српске.

Конференција беба, манифестација по којој је препознатљиво Министарство породице, омладине и спорта, ове године одржава се у 37 општина широм Републике Српске истакла је помоћник министра породице омладине и спорта Босиљка Бошњак.

- Ни након двије године паузе због пандемије вируса корона нисмо изгубили континуитет, што показује да је брига о дјетету и о породици, као основној ћелији друштва најважнија.

У 2020.години у Фочи су рођене 124 бебе, а у прошлој години 117. До Видовдана ове године, у Фочи је рођено 67 беба.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    4h 58m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 50m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 41m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 26m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 27m
    0