Minja Ćosović predsjednica Predsjedništva beba u Foči

29.06.2022. 10:38
0
IZVOR: radiofoca.com

Minja Ćosović izabrana je za predsjednicu Predsjedništva beba a ona je ovu titulu zaslužila kao najmlađa Fočanka, rođena prije šest dana, od 70 beba koje su roditelji prijavili za ovogodišnju smotru najmlađih.

Drugi član Predsjedništva beba je Tina Paprica kao druga najmlađa beba, a sa njima u ovoj ulozi našao se i jedan dječak, Vasilije Đogo, kao najstarija beba, koji uskoro puni dvije godine.

- Minja je rođena prije pet dana i najmlađa je prijavljena beba na Konnferenciji. Supruga Marijana i ja, pored Milje, imamo i sina baneta - rekao je  Vladimir Ćosović, Minjin otac.

Titulu najporodice ove godine ponijela je porodica Dajane i Aleksandra Crnogorca  koji imaju četvoro djece. Aleksandar, glava šestočlane porodice ističe da je velika porodica najveća privilegija u životu.

 - Porodica, posebno  malo veća je velika obaveza i odgovornost. Sa druge strane to je i najveća privilegija koju život pruža. Ljubav između djece i ljubav djece prema roditeljima, čista i neiskvarena, daje snagu da se prebrode sve teškoće i problemi.

Opština Foča u ovogodišnjem budžetu izdvojila je 130.000 maraka, u cilju poboljšanja nataliteta. Od tog iznosa finansiraju se naknade za porodilje u porodicama u kojima niko nije zaposlen, zimnica i ogrev za višečlane porodice sa troje i više djece, prenatalni testovi za trudnice, kao i vantjelesna oplodnja, ističe načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

- Sve su to mjere koje Opština Foča iznalazi kako bi mladi ljudi ostali ovdje da žive. Znamo da ovo nije dovoljno, ali trudićemo se da u budućnosti povećamo izdvajanja za ove namjene, kako bi zadržali mlade ljude na ovom prostoru, jer je to ključ opstanka Foče i Republike Srpske.

Konferencija beba, manifestacija po kojoj je prepoznatljivo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, ove godine održava se u 37 opština širom Republike Srpske istakla je pomoćnik ministra porodice omladine i sporta Bosiljka Bošnjak.

- Ni nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona nismo izgubili kontinuitet, što pokazuje da je briga o djetetu i o porodici, kao osnovnoj ćeliji društva najvažnija.

U 2020.godini u Foči su rođene 124 bebe, a u prošloj godini 117. Do Vidovdana ove godine, u Foči je rođeno 67 beba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    6h 17m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    7h 1m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    11h 6m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    11h 10m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    22h 54m
    0