Миовчић: Погоршање епидемиолошке ситуације

25.03.2021. 15:01
2
ИЗВОР: СРНА

Епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона на подручју Сарајевско-романијске регије се погоршава, о чему говори и податак да је у Болници "Србија" у Источном Сарајеву хоспитализован 91 пацијент, уз континуиран прилив, рекао је Срни руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Српске Владо Миовчић.

- То говори да идемо у смјеру евидентног погоршања епидемиолошке ситуације - упозорио је Миовчић.

Он је навео да је током јучерашњег дана од 86 тестираних узорака 58 позитивно или 70 одсто.

- Циљ је да са постојећим мјерама стабилизујемо овакву ситуацију, успоримо број позитивних, а што ће као посљедицу имати мањи број хоспитализованих у болници `Србија` - рекао је Миовчић.

Он је истакао да је овакав притисак веома тешко носити и да је велико оптерећење за здравствене раднике на овој регији, не само у болници већ и у хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља и Одјељењу за епидемиологију овог регионалног центра.

- Од почетка епидемије у нашој лабораторији утврђено је 4.100 позитивних особа, тренутно је активно 470, а преминуло је 209 лица. Кроз здравствени надзор је прошло више од 13.000 грађана, а тренутно је под здравственим надзором око 1.400 особа - навео је Миовчић.

Према његовим ријечима, вакцинација на подручју Сарајевско-романијске регије се спроводи у складу са планом вакцинације у Републици Српској.

- Тренутно се врши вакцинација приоритетних група, а то су здравствени радници и приоритетне групе. Вакцинација здравствених радника који су изразили жељу да приме вакцину и поднијели захтјев је завршена. Тренутно се формирају спискови особа које имају више од 65 година и након формирања тих спискова правиће се план њиховог вакцинисања, зависно од броја пријављених - рекао је Миовчић.

Он је напоменуо да се вакцинисала и категорија родитеља, старатеља и хранитеља дјеце са посебних потребама који су се пријавили Регионалном центру.

Миовчић је констатовао да је становништво, с озбиром на одзив, свјесно значаја вакцинације и да се већи број њих већ пријавио за вакцинисање.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 25.03.2021. 17:26
    I. Ć. Ne mlati, da te ščepa vidio bi kako je to samo gripa.
  • Generic placeholder image
    Pale 25.03.2021. 16:35
    Nemlati života ti,pa jadnice gripa vlada,sve je kod vas virus nemogu ni ime da,napišem kolko mi se gadi više
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 45m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 50m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 18m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 52m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 57m
    0