Мир могућ само уз независност Палестине

08.10.2023. 20:06
1
ИЗВОР: srna.rs

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је мир на Блиском истоку могућ само уз независност Палестине, мислећи на примјену резолуције УН из 2012. године о стварању независне палестинске државе у границама из 1967. године.

"Осигурање одрживог мира на Блиском истоку могуће је само уз коначно рјешење палестинског проблема. Нема потребе за распиривањем ватре, праведан мир нема губитника, палестинско питање мора бити ријешено на основу међународног права и признања коегзистенције двије државе", рекао је Ердоган.

Он је истакао да ће Турска уложити неопходне дипломатске напоре да што прије оконча конфронтацију и смањи напетост, пренио је телевизијски канал ТРТ Хабер.

- Нажалост, Јерусалим, који је вијековима сматран земљом мира, постао је симбол напетости гдје се крше права муслимана. Признавање палестинске државе са пријестоницом у источном Јерусалиму је хитна потреба која се не може одлагати - истакао је Ердоган.

Према подацима владе Израела, више од 600 Израелаца убијено је у нападима из Газе од јуче.

Вјерује се да је чак 100 војника и цивила отето када су палестински борци прешли границу и извршили рацију у насељима, јавио је Би-Би-Си.

Палестински званичници кажу да је у узвратним израелским ваздушним ударима погинуло најмање 370 људи у Појасу Газе, а 2.200 је рањено.

Такође, један британски држављанин, Џејк Марлоу, нестао је у Израелу. Он је у вријеме напада радио на забави на отвореном у близини границе са Газом.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Brat 09.10.2023. 13:14
    dokle vise haosa u svijetu
Повезане вијести
Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца
Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина" Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина"
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    19h 33m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    19h 13m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    22h 36m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    23h 33m
    14
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    20h 30m
    0