Мирко Шаровић поводом 30 година СДС

11.07.2020. 10:59
0
ИЗВОР: Srpska.info

Српка демократска странка је претеча Републике Српске, носилац идеје правде и слободе српског народа, утемељитељ идеје о њеном настанку, каже предсједник странке Мирко Шаровић, у сусрет сутрашњој Крсној слави СДС на којој ће званично бити обиљежене три деценије од формирања странке.

У интервјуу за Српскаинфо, Шаровић тврди да је име Српске демократске странке дубоко уклесано у темеље Републике Српске.

– Подигли смо наш народ када је било најтеже и заједно с Војском РС створили нашу Републику. Да није било тако, извјесно је да би РС доживјела судбину Крајине или Космета. Република Српска је наше завјештање. И данас, у вријеме другачијих изазова задржали смо свој идентитет и улогу и остали у служби народа, без издаје, сада у новој борби за напредак, нормалан живот сваког грађанина РС и њихове слободе, права и достојанства – каже Шаровић.

Да ли је данашња Српска иста идеја оне Републике Српске за коју се народ тада мобилисао?

Нажалост, далеко смо од тога. Протеклих година актуелна власт је од Републике Српске направила плијен за остваривање властитих интереса и енормно богаћење једне групе људи. Због константног пљачкања и црпљења њених ресурса, Република Српска се све више претвара у празну љуштуру, економски слабу, подијељену… Све учесталије и у свим сферама живота гуши се слобода и достојанство сваког човјека, а о правима народа умјесто институција одлучују странке. Умјесто истине, народу се сервирају лажне вијести и краткорочне обмане, док исти играчи, иза кулиса, годинама задовољно трљају руке. Ко то не види или не жели да види, мислим да не схвата да полако нестајемо.

Наши борци и сви они који су учествовали у стварању РС борили су се и заслужују бољу Српску, не само економски него и земљу с много више права, јединства и политички неподијељену. Један млади човјек ми је недавно рекао: „Мој отац није сањао овакву Републику Српску“. Сви који су прије 30 година стали уз СДС да се боре, да сачувају и направе своју Републику, и нису штедили чак ни животе своје дјеце, никако нису сањали Републику Српску коју ће неко приватизовати за своје интересе и чије богатство ће отимати и пустошити неколико породица. Нису сањали Српску у којој ће бити срећни само они који су на власти. Нису сањали диктатуру. Слободна и достојанствена Република Српска је Република за коју смо се сви борили и за коју ћемо наставити да се боримо.

Има ли СДС сада покретачку снагу и гдје?

Упркос свим ненормалним условима за политичко дјеловање које је створила актуелна власт, константним подметањима и ударима, СДС се стабилизује и јача у већини локалних заједница. Сваки дан сам на терену, и поред различитих изазова видим огромну жељу и снагу, посебно младих људи који се активирају и уједињују у жељи за промјеном. Илустрације ради, када ми Милан Алексић из Прњавора, наш млади кандидат за начелника, стисне руку знам колика је јака та воља и енергија да се ослободимо свих стега, диктатуре и константног назадовања које нам је овај режим годинама намеће. Нова генерација СДС је рођена и имамо тим који жели да живи и гради Републику Српску. Вјерујем у њихову енергију.

Колико је одлазак појединих истакнутих функционера СДС утицао на стање у странци?

Чињеница је да се СДС годинама подрива од стране владајуће странке и да су поједини чланови практично купљени да би отишли на другу страну, али је исто тако чињеница да такви интереси и такви људи временом пролазе и нестају на депонији историје. И без обзира на понашање појединаца, у већини локаланих заједница обични људи су остали уз СДС и желе да наставимо заједно. Као што сам и рекао, и у потпуно ненормалним условима које намеће владајућа већина стајемо чврсто на ноге и сада можемо само напријед, јер напросто поново долази вријеме Српске демократске странке.

Много се говори о „буђењу“ Херцеговине. Да ли ћете ући у коалицији с Родољубом Драшковићем, који по анкетама има велику подршку грађана?

Херцеговина је нажалост постала „сиромах у богатству“. Њене ресусрсе власт годинама црпи, а народ живи све лошије. Стабилност економије насупрот велике несигурности и отимања од народа је оно што тренутно уједињује политику СДС и других опозициних странака које дјелују у Херцеговини, али и покрета за Херцеговину, коју је недавно основао Родољуб Драшковић. Очекујем на предстојећим локланим изборима заједнички наступ и добар резултат свих политичких снага, који ће понудити грађанима ове регије зрелу визију развоја и нормалног живота. Херцеговина – Херцеговцима, једино је исправно размишљање и водиља за политичко дјеловање у будућности.

Да ли је економија и „реална политика“ оно што ће кандидати СДС понудити на локалним изборима?

Лично вјерујем и свој рад темељим на реалној политици, која ће нам омогућити просперитет, рад, запошљавање. Док сам водио Министарство спољне трговине највише напора сам улагао и најбоље резултате сам постизао у стварању услова за економски напредак, јачање наших фирми… Бројне наше индустрије су, захваљујући отварању европских тржишта, доживјеле прве експанзије не само у производњи него и отварању нових радних мјеста. Моје једино поље за политичко надметање увијек је био квалитетан рад и такмичење у резултатима. То очекујем и од наших кандидата и такве бирамо. Водимо, дакле, једну здраву патриотску политику с јасном визијом и рјешењима за даљи напредак, јер развој је кључна формула за рјешавање свих друштвених проблема у РС. У наредним мјесецима промовисаћемо нове људе, али и нова рјешења за све нагомилане кључне проблеме. Управо због свих разлога које сам навео свјесни смо своје одговорности. Јак СДС значи јака Република Српска и због тога морамо ићи напријед. И нећемо се зауставити док РС не постане пристојно и срећније мјесто за живот, живот за какав су гинули и страдали најбољи међу нама. Њима великим, онима који су устали прије 30 година, и њиховим насљедницима – то дугујемо.

Замјера вам се да се опозиција не чује довољно гласно, да ваше идеје нису довољно препознате. Због чега је то тако?

Чињеница је да нам је медијски простор годинама сужаван, да су јавни сервис и агенција Срна, од медија који су требали бити у служби грађана и објективног извјештавања, одавно прерасли у гласило једне владајуће странке и њене политике. Чињеница је такође да се власт протеклих година јако добро организовала у спиновању прича које се редовно показују као неистините, али служе за дневну употребу, да неки нови медији из њихове кухиње ничу као печурке послије кише и све са једним циљем – да се људима замагле очи како не би видјели праве истине, односно да се креира само једна истина и да се не чује друга страна, било која ријеч критике и другачијег мишљења.

С друге стране, чврсто вјерујем у здрав разум. Обичан човјек најбоље зна да се њихове лажне „куле и градови“ редовно руше као куле од карата, да смо на задњем мјесту у Европи по свим економским и демократским параметрима, да смо данас сиромашнији него јуче, да нам дјеца све више и бесповратно одлазе. Неке ствари се не могу сакрити и кад-тад дођу на наплату.

У којим ћете све регионалним центрима имати свог кандидата за градоначелника или начелника, а гдје ћете подржати коалиционе партнере?

У овом тренутку тешко је дати прецизан одговор, али у највећем броју општина и градова СДС ће имати своје кандидате за начелнике и градоначелнике. У једном броју средина постоје озбиљне шансе да се договоримо с партнерима да подржимо заједничког кандидата. Могућност за тако нешто је у Бањалуци, Рудом, Новом Горажду, Палама, можда у Бијељини, Приједору…

Да ли Ваша позиција на челу странке зависи од резултата локалних избора?

Директно не, посебно јер се ради о локалним изборима, али логично, ако имате лоше резултате, не можете се на мјесту предсједника осјећати лагодно. Врло је важно, када говоримо о томе, каква очекивања и циљеве странка има када су у питању предстојећи избори и по оствареним резултатима у односу на те циљеве ви се и мјерите.

Сребреница

Предложили сте Милисава Марјановића из СДС за начелника Сребренице. Из СНСД је одмах услиједио одговор да СДС нема снагу да има начелника и да би то требао бити човјек из СНСД. Да ли ћете пристати на другог кандидата?

Заједничког кандидата за начелника општине Сребреница не одређујемо по снази странке већ ваљда по квалитету кандидата, који би могао да добије највећу подршку грађана. Заједништво и заједнички наступ се огледа у равноправности свих партнера, а не у томе да је заједничко само оно што каже и предложи СНСД. Ми смо предложили доброг кандидата, али спремни смо да разговарамо и о кандидатима других странака. Ако их имају, и такав наш приступ сматрамо одговорним и коректним.

Због чега сматрате да би кандидат требало да буде из СДС? Ако не буде подршке кандидату СДС, а ви не пристанете да подржите неког другог кандидата, да ли то значи да неће бити српског јединства у Сребреници?

Кандидат СДС има најбоље шансе да побиједи, јер је врло цијењена личност у сребреничком крају. Бољи је кандидат од садашњег начелника коме смо у прошлом мандату дали безрезервну подршку. Али, као странка рекли смо у више наврата да смо спремни да разговарамо с другим партнерима како би дошли до најбољег заједничког кандидата као нашег крајњег политичког циља.

“Преговарамо с ПДП у Бањалуци”

Хоће ли СДС подржати Драшка Станивуковића за градоначелника Бањалуке?

Ми смо отворили преговоре са ПДП око дефинисања заједничких циљева и заједничког наступа у Бањалуци. Преговори теку добро и надамо се да их ускоро можемо успјешно привести крају. Ми као СДС сматрамо да опозиција у највећем граду у РС треба да има једног кандидата за градоначелника. Тако ћемо се понашати и у преговорима са ПДП, који је за кандидата предложио Драшка Станивуковића, сјајног посланика у Народној скупштини РС.

Има ли СДС у Бијељини и Добоју послије Миће Мићића и Обрена Петровића?

Бијељина и Добој су годинама били СДС и тамо живе људи који су СДС. Сигуран сам да су грађани ова два веома значајна града препознали преваре и подаништво Миће Мићића и Обрена Петровића и да ће им то показати на изборима. За нас је најважније да стање стабилизујемо и да наставимо проводити изворне и чисте идеје СДС, оног СДС коме је народ давно дао повјерење. То је наша обавеза и наш кључни покретач. Тренутно радимо на томе да изаберемо најквалитетнијег кандидата за градоначелника Бијељине и сигуран сам да ћемо у томе и успјети.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 8m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    18h 52m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    22h 57m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 1m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 28m
    0