Мирни протест радника „Мофаса“ због неисплаћених плата

21.07.2022. 12:29
1
ИЗВОР: katera.news

Радници фабрике „Мофас“ из Источног Сарајева окупили су се данас у кругу фабрике у знак протеста због, каку кажу, лажних обећања везаних за плату.

Наиме, према ријечима радника ове фабрике њима од 11. априла ове године није исплаћена ниједна текућа зарађена плата.

Један од радника „Мофаса“, Радомир Шеховац истакао је да радници разумију да се разна дуговања ове фабрике морају надомирити и отплатити, али да, иако имају стрпљења и жеље за радом, њима плате треба да буду исплаћене.

- Кад смо почели да радимо реклу су нам да најприје треба исплатити Пореску управу, НЛБ банку и многа друга дуговања. Све смо то знали, али ми нисмо добили ниједну плату, а обећали су да ће нам до јула исплатити радни стаж и та дуговања. За то наводно чекају кредит од ИРБ-а – рекао је Шеховац.

Према његовим ријечима, за ова скоро четири мјесеца добили су двије новчане помоћи чији је износ за данашње цијене и потребе јако мали.

Шеховац је истакао и да су се већ неколико пута обраћали градоначелнику Источног Сарајева, а да се њихов посљедњи састанак одржао 11. јула у Скупштини града. Како наводе радници градоначелник фабрику од усељења није никако обишао.

- Прошли понедјељак нам је обећао да ће нам плату дати за 10 дана. Нисмо планирали прекидати рад, али када смо раднике обавијестили о договорима са састанка, заједно смо одлучили да обуставимо рад док не легне плата. Јуче смо рекли да нам до 12 часова уплате плату па да наставимо радити, међутим нисмо добили никакво обавјештење – објаснио је Шеховац.

Осим тога, Шеховац је позвао Владу Републике Српске да обезбиједе радницима добре услове за рад, а не да увозе нову радну снагу.

- Апелујемо на Владу, на предсједницу Жељку Цвијановић и Милорада Додика да, ако су већ нашли могућност да граду обезбиједе куповину ове фабрике, обезбиједе и нама средства како бисмо се ријешили ове биједе и ропства. Слушали сте Сашу Тривића како говори да доводе људе из Бангладеша, тако да нас не би зачудило да овдје те исте доведу и плате, а да нас не плате – закључио је Шеховац.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

 

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић је нашем порталу потврдио да радници нису примили плату али да је у питању технички проблем.

Рачун „Мофаса“ је, како Ћосић каже, још увијек блокиран.

- Оно што радници не могу да схвате јесте да је рачун још увијек блокиран, зато што треба да постигнемо договор са одређеним добављачима о деблокирању рачуна. Тај рачун је блокиран још од периода када је „Мофас“ био у власништву другог привредног субјекта и других правних и физичких лица – нагласио је Ћосић.

Говорећи о дуговима „Мофаса“, Ћосић је нагласио да је Град успио да ријеши један дио према Пореској управи, као и одређене добављаче али да ова фабрика поред 2 милиона КМ које је Град дао још увијек има 2.5 милиона дугова.

Он је такође потврдио да је прије десет дана имао састанак са радницима на којем им је обећао обезбјеђивање средстава за једну плату.

- Средства су јутрос обезбијеђена, сад тражимо начин како да измиримо плату кад је рачун предузећа блокиран. Данас су моје колеге добиле задужење да виде на који начин да извршимо исплату ових 50.000 КМ. Да уплатимо на рачун фабрике, сви новци би отишли на поменуте деблокаде – истакао је Ћосић.

Ћосић је поновио да се ради на оживљавању „Мофаса“, али да иде споро због многобројних процедура.

Он је напоменуо да је Град Источно Сарајево још прошле године купио 51 одсто власништва у предузећу „Мофас“ те основао компанију „Дигис“ Источно Сарајево , али се због законских процедура није се уписао као власник у судском регистру.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    A 21.07.2022. 14:12
    Zastarjela tehnologija koja nema svog kupca. Na zalost jedino rjesenje da to kupi neka strana firma od ugleda, spremna za ulaganja u osavremenjvanje tehnologija ali tesko. BiH puna politickih problema pa nema stranih investicija kao u Srbiji.
Повезане вијести
Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
"Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО) "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    11h 8m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    10h 6m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 59m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    15h 16m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    10h 20m
    1