Mirni protest radnika „Mofasa“ zbog neisplaćenih plata

21.07.2022. 12:29
1
IZVOR: katera.news

Radnici fabrike „Mofas“ iz Istočnog Sarajeva okupili su se danas u krugu fabrike u znak protesta zbog, kaku kažu, lažnih obećanja vezanih za platu.

Naime, prema riječima radnika ove fabrike njima od 11. aprila ove godine nije isplaćena nijedna tekuća zarađena plata.

Jedan od radnika „Mofasa“, Radomir Šehovac istakao je da radnici razumiju da se razna dugovanja ove fabrike moraju nadomiriti i otplatiti, ali da, iako imaju strpljenja i želje za radom, njima plate treba da budu isplaćene.

- Kad smo počeli da radimo reklu su nam da najprije treba isplatiti Poresku upravu, NLB banku i mnoga druga dugovanja. Sve smo to znali, ali mi nismo dobili nijednu platu, a obećali su da će nam do jula isplatiti radni staž i ta dugovanja. Za to navodno čekaju kredit od IRB-a – rekao je Šehovac.

Prema njegovim riječima, za ova skoro četiri mjeseca dobili su dvije novčane pomoći čiji je iznos za današnje cijene i potrebe jako mali.

Šehovac je istakao i da su se već nekoliko puta obraćali gradonačelniku Istočnog Sarajeva, a da se njihov posljednji sastanak održao 11. jula u Skupštini grada. Kako navode radnici gradonačelnik fabriku od useljenja nije nikako obišao.

- Prošli ponedjeljak nam je obećao da će nam platu dati za 10 dana. Nismo planirali prekidati rad, ali kada smo radnike obavijestili o dogovorima sa sastanka, zajedno smo odlučili da obustavimo rad dok ne legne plata. Juče smo rekli da nam do 12 časova uplate platu pa da nastavimo raditi, međutim nismo dobili nikakvo obavještenje – objasnio je Šehovac.

Osim toga, Šehovac je pozvao Vladu Republike Srpske da obezbijede radnicima dobre uslove za rad, a ne da uvoze novu radnu snagu.

- Apelujemo na Vladu, na predsjednicu Željku Cvijanović i Milorada Dodika da, ako su već našli mogućnost da gradu obezbijede kupovinu ove fabrike, obezbijede i nama sredstva kako bismo se riješili ove bijede i ropstva. Slušali ste Sašu Trivića kako govori da dovode ljude iz Bangladeša, tako da nas ne bi začudilo da ovdje te iste dovedu i plate, a da nas ne plate – zaključio je Šehovac.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić je našem portalu potvrdio da radnici nisu primili platu ali da je u pitanju tehnički problem.

Račun „Mofasa“ je, kako Ćosić kaže, još uvijek blokiran.

- Ono što radnici ne mogu da shvate jeste da je račun još uvijek blokiran, zato što treba da postignemo dogovor sa određenim dobavljačima o deblokiranju računa. Taj račun je blokiran još od perioda kada je „Mofas“ bio u vlasništvu drugog privrednog subjekta i drugih pravnih i fizičkih lica – naglasio je Ćosić.

Govoreći o dugovima „Mofasa“, Ćosić je naglasio da je Grad uspio da riješi jedan dio prema Poreskoj upravi, kao i određene dobavljače ali da ova fabrika pored 2 miliona KM koje je Grad dao još uvijek ima 2.5 miliona dugova.

On je takođe potvrdio da je prije deset dana imao sastanak sa radnicima na kojem im je obećao obezbjeđivanje sredstava za jednu platu.

- Sredstva su jutros obezbijeđena, sad tražimo način kako da izmirimo platu kad je račun preduzeća blokiran. Danas su moje kolege dobile zaduženje da vide na koji način da izvršimo isplatu ovih 50.000 KM. Da uplatimo na račun fabrike, svi novci bi otišli na pomenute deblokade – istakao je Ćosić.

Ćosić je ponovio da se radi na oživljavanju „Mofasa“, ali da ide sporo zbog mnogobrojnih procedura.

On je napomenuo da je Grad Istočno Sarajevo još prošle godine kupio 51 odsto vlasništva u preduzeću „Mofas“ te osnovao kompaniju „Digis“ Istočno Sarajevo , ali se zbog zakonskih procedura nije se upisao kao vlasnik u sudskom registru.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    A 21.07.2022. 14:12
    Zastarjela tehnologija koja nema svog kupca. Na zalost jedino rjesenje da to kupi neka strana firma od ugleda, spremna za ulaganja u osavremenjvanje tehnologija ali tesko. BiH puna politickih problema pa nema stranih investicija kao u Srbiji.
Povezane vijesti
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
"Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO) "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    12h 49m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    11h 47m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    15h 40m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    16h 57m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    12h 1m
    1