Мирним окупљањем грађани Источног Сарајева исказали незадовољство због изградње МХЕ

15.07.2021. 13:48
0
ИЗВОР: Катера

Неформална група грађана "Стоп изградњи малих хидроелектрана (МХЕ) на Касиндолској ријеци" окупила се данас испред Градске управе у Источном Новом Сарајеву како би исказала своје незадовољство због кршења законског рока Скупштине Града Источно Сарајево за усвајање грађанске иницијативе.

Наиме, ова група се већ мјесецима истрајно бори у намјери да заустави изградњу три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци.

У периоду од 24. до 30. маја у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и у Палама организовано је потписивање петицију “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци”, коју је потписало преко 2354 грађана са подручја града Источно Сарајево.

Како су већ истицали из ове неформалне групе, овом грађанском иницијативом, која је у јуну ове годинине предата Скупштини града Источно Сарајево, захтијевало се заустављање изградње мХЕ Самар и мХЕ Слапи на Касиндолској ријеци, покретање процедуре о заштити ове ријеке у складу са просторним планом Републике Српске до 2025, као и обезбјеђивање законитог пословања мХЕ Подивич, која је већ изграђена, те брисање из посторног плана мХе на Касиндолској ријеци.

Представница неформалне групе грађана „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“ Сара Тушевљак казала је како су се она и други чланови групе окупили како би исказали своје незадовољство због тога што Скупштина града није одлучивала о грађанској иницијативи.

Тушевљак је напоменула да је иницијатива предата 4. јуна, те да је према статуту и пословнику рада Градска управа имала законски рок од 30 дана да одлучују о грађанској иницијативи и о томе обавијести њене подносиоце.

- Ми се надамо да ће скупштина одлучити првенствено у интересу грађана и да ће радити у складу са законом и да ће се заустави градња преостале двије МХЕ као и да се ће се рад већ изграђене хидроелектране 'Подвич' довести у законски оквир – рекла је Тушевљак.

Слика

Фото: Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“ 

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је поводом ових мирних протеста саопштио је да Град Источно Сарајево подржава сваку инцијативу грађана која иде у правцу заштите природе и која је, самим тим, окренута и ка заштити локалне заједнице

- Скупштина града је 13. октобра прошле године једногласно усвојила Декларацију „Општине/Градови без брана“, а на исти начин је поступила и општина Источно Ново Сарајево. Такође, Народна скупштина Републике Српске је 17. фебруара ове године усвојила Декларацију о заштити ријека у Републици Српској, којом се обавезане све надлежне владине институције да више не иду у поступке издавања грађевинских дозвола за мини хидроелектране које нарушавају животну средину. Према томе, јасна је опредијељеност и наше локалне заједнице и Владе Републике Српске и ту нема никакве дилеме - навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, Градска управа, односно Скупштина града Источно Сарајево немају апсолутно никакву надлежност нити да оспоре нити да дозволе изградњу било какве бране, него је то у надлежности Комисије за концесије Републике Српске и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

- Локалне заједнице су те које у поступку издавања коначне грађевинске дозволе дају само мишљење на основу процјене да ли је то у складу са њиховим просторно-планским документима. У претходном периоду, општина Источно Ново Сарајево, вођена политиком Владе Републике Српске да дозволи изградњу тих брана, дала је мишљење које се односи на изградњу једне мини хидроелектране - на Подивичу - рекао је Ћосић и додао да је данас ситуација таква да нити једна општина у саставу града Источно Сарајево неће дати било какво слично мишљење јер се политика Владе Републике Српске води на тај начин да се не дозвољава изградња нових мини хидроелектрана.

Морамо још једном да напоменемо да поздрављамо сваку грађанску иницијативу која је усмјерена ка добробити локалне заједнице, али протест испред зграде Скупштине града Источно Сарајево апсолутно није потребан јер Скупштина града нема никакву надлежност у овој области. Сматрамо да се на тај начин непотребно ствара погрешна слика у јавности, али свакако да ће вријеме и будуће дјеловање Града Источно Сарајево у овој области све показати и доказати да смо чврсто опредијељени за заштиту животне средине - закључио је Ћосић.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 12m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 7m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 55m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 1m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 29m
    0