Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина

20.04.2024. 12:00
20
ИЗВОР: katera.news/srna.rs

Мирном шетњом у Улици Хамдије Крешевљаковића, бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, уз полагање цвијећа и вјерским поменом обиљежене су 32 године од злочина у овој улици.

Најприје је у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву служен парастос, одакле су кренула два аутобуса, уз велике мјере обезбјеђења, ватрогасци и хитна помоћ.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Траса којом су се кретали аутобуси из Источног Сарајева била је затворена за саобраћај, а све је прошло без инцидената.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је однос власти у ФБиХ према Србима недопустив, те да Срби морају одавати почаст својим жртвама, сјећати их се и говорити истину о сукобима из протеклог рата.

Подсјетио је и да за тај злочин нико није одговарао, као и да је ЈНА у то вријеме била једина легитимна војна сила на територији БиХ, те да се злочин у Добровољачкој догодио 2. и 3. маја, иако је 26. априла у Скопљу постигнут споразум о мирном повлачењу Војске ЈНА са територије БиХ.

- То говори о моралу, о већ припремљеним стварима које су биле неизбјежне од тадашњих муслиманских снага, то су `Зелене беретке`, Територијална одбрана и ко зна колико је било паравојних формација. Упркос постигнутом договору, Дом ЈНА је нападнут 2. и 3. маја и тад су већ почеле прве жртве, прије тога неколико дана, 22. априла војници који су остали у квару у војном транспортеру су извучени, убијени и до данас њихови посмртни остаци нису нађени. Трећег маја, када се по договору војна колона повлачила, нападнута је и опет су почињени страшни злочини - навео је Егић, истичући да све то говори о односу тадашњих муслиманских власти према свему што је било српско, према свему што је представљало симбол Југославије и Срба на овим просторима.

Слика

Фото: katera.news

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић затражио је од правосудних институција БиХ да буду кажњени и починиоци и наредбодавци гнусног злочина у Добровољачкој улици.

- Данас смо се окупили, по ко зна који пут, да првенствено одамо почаст невино настрадалим жртвама у Добровољачкој улици и да по ко зна који пут упитамо да ли су ови људи настрадали насилном смрћу, односно да ли их је неко убио или су умрли природном смрћу? Очигледно је да их је неко убио – категоричан је он.

Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске, нагласио је да је злочин у Добровољачкој улици био подмукао и као такав и данас представља мрљу на међународној заједници и правосуђу БиХ.

- Међународна заједница је покровитељ тога, заједно са овим нашим домаћим издајницима који су то урадили. Она, као ни правосуђе БиХ не подузимају апсолутно ништа да би починиоци били откривени или кажњени - рекао је Носовић.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић подсјетио је и на, како каже, прве злочине над припадницима ЈНА, извршене на Бистрику на данашњи датум 1992. године.

- Након тога услиједио је злочин у Великом парку, те немили догађаји 1. и 3. маја исте године – рекао је он.

Он је исказао незадовољство што починици нису још одговарали, али и због чињенице да правосудни процеси везано за дешавања из маја 1992. године теку у недоглед.

- Зато што не гајимо наду да ће правосудне институције обавити посао онако како би требало, Републички центар ће ове године промовисати публикацију која се односи на цјелокупне догађаје. Ријеч је о публикацији која ће обухватати сва дешавања над припадницима Југословенске народне армија у априлу и мају 1992. године у Сарајеву - рекао је Нуждић.

Слободан Бојанић је био припадник ЈНА у колони која је 3. маја 1992. године нападнута.

- Био сам пред крај колоне, ту испод самe команде. Колона је стала, опколили су нас, истјерали напоље, поваљали по улици и пуцали – присјетио се он.

Како каже, данас је у Добровољачкој улици да ода почаст својим погинули друговима, истичући да је крајње вријеме да починиоци за овај злочин одговарају.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. у Добровољачкој улици погинуло је и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

Обиљежавању су присуствовали чланови породица страдалих, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ, као и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и начелници општина у саставу града Источно Сарајево.

Случај "Добровољачка", како се колоквијално назива злочин паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста над припадницима ЈНА у Сарајеву маја 1992. године, широј јавности и послије 32 година представља непознаницу, а овај предмет још није добио судски епилог.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

ЦЈБ Источно Сарајево 2005. године поднио је кривичну пријаву против 15 лица осумњичених за овај злочин, али је Тужилаштво БиХ тек у новембру 2007. године покренуло истрагу.

Међутим, међународни тужилац у БиХ Џуд Романо донио је у јануару 2012. године одлуку о обустављању истраге.

Правосуђе Србије за злочин у Добровољачкој улици теретило је и преминулог генерала тзв. Армије БиХ Јована Дивјака, који је био ухапшен у Аустрији 2011. године по основу потјернице из Србије, али је аустријски суд тада одбио да га изручи Србији.

Пред Судом БиХ за стријељање осам припадника ЈНА у Великом парку вођен је поступак против команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова РБиХ Јусуфа Пушине, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, али је Суд БиХ 21. априла 2022. године донио ослобађајућу пресуду за све оптужене у овом процесу.

Тужилаштво БиХ 20. новембра 2018. године донијело је наредбу о поновном отварању истраге у предмету "Добровољачка" и Суд БиХ је у мају 2022. године потврдио оптужницу против 10 лица, међу којима је и Ејуп Ганић, као члан Предсједништва РБиХ, која их терети за ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање непријатеља.

Суд БиХ је у децембру 2022. године потврдио оптужницу за овај злочин и против Керима Лучаревића.

Коментари 20
  • Generic placeholder image
    Realista 22.04.2024. 10:14
    Vlajko,
    Da si ratovao i upoznao smrt i stradanje ne bi pisao te gluposti.Nikakvog dogovora u Žepi nije bilo,s kim i na koji način? Ali srce branitelja je dokazalo da nije dovoljno imat silu 350 do zuba naoružanih,sa dva tenka i pragama da zauzmete tuđe.A rat je stao kad je Slobo molio zapad da prestane ofanziva Armije BiH i HV...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.04.2024. 09:58
    Oj ture, da nisi ti žepljak, ako jesi imao bih posebna pitanja za tebe. Inače, Žepa je oslobođena 95. 92.junaci u fesovima, ili to ne nose u Žepi, su izigrali dogovor i napravili zasjedu, pa vam to u vojnom smislu i nije neki uspjeh. 95.superiorna VRS, sa Đeneralom na čelu, protivničkoj strani nije dala šansu ni za ozbiljan otpor. Oni koji su se opirali predaji, njih nekoliko stotina, pobjeglo u Srbiju, kod Slobe. Zamisli Slobo ih sve ugostio, sačuvao i poslao Aliji. Zapamti ture, mi smo sami, i to samo jedan dio, bili dovoljni da vas pibijedimo.
  • Generic placeholder image
    Realista 21.04.2024. 09:04
    Zar nisu? 6 juna 1992 odbranili se junački. U Žepi nikad srbin nije bio osim ako je struju očitavao.Vrlo glup i nepromišljen potez komande.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.04.2024. 07:39
    E dobro su se odbranili u pm.
  • Generic placeholder image
    Realista 21.04.2024. 07:34
    Spomenik u Žepi je opomena i primjer velikosrpske gluposti kad su pošli sa 350 vojnika tenkovima i pragama da kao dostave hranu za 12 vojnika na repetitoru.Naravno,hrane u kamionima nije bilo nego samo municija i granate.Da su htjeli hranu dostavit mogli su helikopterom jer žepljaci sem lovačkih i ponešto pravih pušaka nisu imali ništa.Imali su volju i srce da se odbrane i balvanima.
  • Generic placeholder image
    Србин сарајевски 20.04.2024. 23:31
    @Krle, ако има ко гори од потура, како их називаш, а то су Срби опортунисти попут тебе што за сваку српску неспособност налазе оправдање. Значи, споменик на Жепи изгинулим Србима може опстати, али у Добровољачкој не може? Може опстати, итекако али калкулатори и опортунистима попут ових данас и попут тебе у томе нема рачунице јер нијесу ваши ту изгинули.
  • Generic placeholder image
    Krle 20.04.2024. 22:43
    Mnogo "pametan" ovaj Srbin sarajevski i njegov komentar, kako Srbi nisu za tolike godine od zločina uspjeli da postave spomen ploču za nedužno ubijene vojnike JNA ?. Ili se pravi lud ili mu noge smrde, pa se pravi naivan i nevješt. Zapita li se koliko bi ta ploča trajala, ja tvrdim ni 2 sata a kamoli više. To bi bilo srušeno u polomljenjeo od bagre iz šehera poput zelenih beretki i dr. fukare. Pa ni cvijeće koje se položi se odmah po odlasku porodica ubijenih odmah baca u kantu za smeće. To je ta tzv.multietničnost i građanska opcija koju protura tzv. bošnjačka elita.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 19:41
    Naravno da nismo u stanju utvrditi. Vojske prolazile a niko ga nije vadio. Plavookih Muslimana i garavih Srba koliko hoćeš.
  • Generic placeholder image
    Србин сарајевски 20.04.2024. 19:39
    Бруко и срамото српска, калкулаторска! Злочин у Добровољачкој се десио другог маја, а ви данас нашли да обиљежавате? И у шта то, несоји, свијеће полажете? У канте са пијеском? Зар за 30 и двије године нисте успјели ни плочу ту да поставите? Бруко довијека!
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 19:11
    U pravu si "skijaš"...samo,ko je kome rodbina i korijen..ni nismo u stanju utvrditi...samo biologija
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 18:39
    Nema potrebe za vrijeđanjem. Kakvi god da su Joža i Realista su naša braća i treba ih prihvatiti ljudski što će možda nekada rezultirati povratkom korjenima.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 18:37
    Budali je svaki dan Bajram...pa i tebi...kakav bolan iftar...edukuj se malo pa tipkaj..glupane
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.04.2024. 18:31
    Ajde malo "Joza " I "Relista" dodjite kod Stankovica " u mesaru dosli novi cvarci k'o dusa da se malo nabacate, nije fazon da ih jedete samo za vrijeme iftara.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 20.04.2024. 18:23
    Skijaš...kakva kriza...samo veliki narodi mogu prihvatiti svoje greške i krenuti dalje...mi smo mali narodi,plemena koja možeš kupit sa sitnu paru
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 18:09
    Hrvatsko cvijeće sa krizom identiteta ima problema da shvati da mnogi među njima imaju krvave ruke.
  • Generic placeholder image
    Joža 20.04.2024. 17:25
    Fukaro...ako nemaš šta pametnije tipkat..
  • Generic placeholder image
    re: Realista 20.04.2024. 17:06
    Балијо, типкаш ли ове коментаре док те бабо трпа?
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 15:37
    Da nije bilo topova i tenkova JNA ne bi ni došlo do rata jer ste mislili da ćete lako izać na kraj sa protivnikom koji sem malo pušaka i srca ništa nije imao...u Žepi 350 do zuba naoružanih četnika sa Pala i Sokoca,sa 2 tenka i pragama rastjerala lovačka sekcija i 10 kubika balvana
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 14:30
    Oj ture, je li ti to opet o klintonovoj ponudi aliji da sbreničani plate natonaci bombardovanje Srpske. Kukanjac je dokaz da JNA nije štitila svoju državu. Šta bi tek bilo sa vašim zločinačkim planovima da jeste, jad vas je malo hrabrih Srba usojelo zaustaviti i poraziti.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 12:57
    Još jedan performans završio bez ijednog incidenta...šta kaže...2 i 3 maja u Dobrovoljačkoj ubijeno 28 vojnika...znači dva dana to trajalo? A Kukanjac fino izjavio da je stradalo 4 oficira,jedan vojnik i jedna žena,inače muslimanka...
Повезане вијести
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
„Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовоља...
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 14m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 10m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 54m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 6m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 39m
    0