Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina

20.04.2024. 12:00
20
IZVOR: katera.news/srna.rs

Mirnom šetnjom u Ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz polaganje cvijeća i vjerskim pomenom obilježene su 32 godine od zločina u ovoj ulici.

Najprije je u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu služen parastos, odakle su krenula dva autobusa, uz velike mjere obezbjeđenja, vatrogasci i hitna pomoć.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Trasa kojom su se kretali autobusi iz Istočnog Sarajeva bila je zatvorena za saobraćaj, a sve je prošlo bez incidenata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je odnos vlasti u FBiH prema Srbima nedopustiv, te da Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata.

Podsjetio je i da za taj zločin niko nije odgovarao, kao i da je JNA u to vrijeme bila jedina legitimna vojna sila na teritoriji BiH, te da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio 2. i 3. maja, iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju Vojske JNA sa teritorije BiH.

- To govori o moralu, o već pripremljenim stvarima koje su bile neizbježne od tadašnjih muslimanskih snaga, to su `Zelene beretke`, Teritorijalna odbrana i ko zna koliko je bilo paravojnih formacija. Uprkos postignutom dogovoru, Dom JNA je napadnut 2. i 3. maja i tad su već počele prve žrtve, prije toga nekoliko dana, 22. aprila vojnici koji su ostali u kvaru u vojnom transporteru su izvučeni, ubijeni i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu nađeni. Trećeg maja, kada se po dogovoru vojna kolona povlačila, napadnuta je i opet su počinjeni strašni zločini - naveo je Egić, ističući da sve to govori o odnosu tadašnjih muslimanskih vlasti prema svemu što je bilo srpsko, prema svemu što je predstavljalo simbol Jugoslavije i Srba na ovim prostorima.

Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić zatražio je od pravosudnih institucija BiH da budu kažnjeni i počinioci i naredbodavci gnusnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

- Danas smo se okupili, po ko zna koji put, da prvenstveno odamo počast nevino nastradalim žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici i da po ko zna koji put upitamo da li su ovi ljudi nastradali nasilnom smrću, odnosno da li ih je neko ubio ili su umrli prirodnom smrću? Očigledno je da ih je neko ubio – kategoričan je on.

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, naglasio je da je zločin u Dobrovoljačkoj ulici bio podmukao i kao takav i danas predstavlja mrlju na međunarodnoj zajednici i pravosuđu BiH.

- Međunarodna zajednica je pokrovitelj toga, zajedno sa ovim našim domaćim izdajnicima koji su to uradili. Ona, kao ni pravosuđe BiH ne poduzimaju apsolutno ništa da bi počinioci bili otkriveni ili kažnjeni - rekao je Nosović.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić podsjetio je i na, kako kaže, prve zločine nad pripadnicima JNA, izvršene na Bistriku na današnji datum 1992. godine.

- Nakon toga uslijedio je zločin u Velikom parku, te nemili događaji 1. i 3. maja iste godine – rekao je on.

On je iskazao nezadovoljstvo što počinici nisu još odgovarali, ali i zbog činjenice da pravosudni procesi vezano za dešavanja iz maja 1992. godine teku u nedogled.

- Zato što ne gajimo nadu da će pravosudne institucije obaviti posao onako kako bi trebalo, Republički centar će ove godine promovisati publikaciju koja se odnosi na cjelokupne događaje. Riječ je o publikaciji koja će obuhvatati sva dešavanja nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armija u aprilu i maju 1992. godine u Sarajevu - rekao je Nuždić.

Slobodan Bojanić je bio pripadnik JNA u koloni koja je 3. maja 1992. godine napadnuta.

- Bio sam pred kraj kolone, tu ispod same komande. Kolona je stala, opkolili su nas, istjerali napolje, povaljali po ulici i pucali – prisjetio se on.

Kako kaže, danas je u Dobrovoljačkoj ulici da oda počast svojim poginuli drugovima, ističući da je krajnje vrijeme da počinioci za ovaj zločin odgovaraju.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Slučaj "Dobrovoljačka", kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

CJB Istočno Sarajevo 2005. godine podnio je krivičnu prijavu protiv 15 lica osumnjičenih za ovaj zločin, ali je Tužilaštvo BiH tek u novembru 2007. godine pokrenulo istragu.

Međutim, međunarodni tužilac u BiH Džud Romano donio je u januaru 2012. godine odluku o obustavljanju istrage.

Pravosuđe Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj ulici teretilo je i preminulog generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka, koji je bio uhapšen u Austriji 2011. godine po osnovu potjernice iz Srbije, ali je austrijski sud tada odbio da ga izruči Srbiji.

Pred Sudom BiH za strijeljanje osam pripadnika JNA u Velikom parku vođen je postupak protiv komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufa Pušine, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, ali je Sud BiH 21. aprila 2022. godine donio oslobađajuću presudu za sve optužene u ovom procesu.

Tužilaštvo BiH 20. novembra 2018. godine donijelo je naredbu o ponovnom otvaranju istrage u predmetu "Dobrovoljačka" i Sud BiH je u maju 2022. godine potvrdio optužnicu protiv 10 lica, među kojima je i Ejup Ganić, kao član Predsjedništva RBiH, koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Sud BiH je u decembru 2022. godine potvrdio optužnicu za ovaj zločin i protiv Kerima Lučarevića.

Komentari 20
  • Generic placeholder image
    Realista 22.04.2024. 10:14
    Vlajko,
    Da si ratovao i upoznao smrt i stradanje ne bi pisao te gluposti.Nikakvog dogovora u Žepi nije bilo,s kim i na koji način? Ali srce branitelja je dokazalo da nije dovoljno imat silu 350 do zuba naoružanih,sa dva tenka i pragama da zauzmete tuđe.A rat je stao kad je Slobo molio zapad da prestane ofanziva Armije BiH i HV...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.04.2024. 09:58
    Oj ture, da nisi ti žepljak, ako jesi imao bih posebna pitanja za tebe. Inače, Žepa je oslobođena 95. 92.junaci u fesovima, ili to ne nose u Žepi, su izigrali dogovor i napravili zasjedu, pa vam to u vojnom smislu i nije neki uspjeh. 95.superiorna VRS, sa Đeneralom na čelu, protivničkoj strani nije dala šansu ni za ozbiljan otpor. Oni koji su se opirali predaji, njih nekoliko stotina, pobjeglo u Srbiju, kod Slobe. Zamisli Slobo ih sve ugostio, sačuvao i poslao Aliji. Zapamti ture, mi smo sami, i to samo jedan dio, bili dovoljni da vas pibijedimo.
  • Generic placeholder image
    Realista 21.04.2024. 09:04
    Zar nisu? 6 juna 1992 odbranili se junački. U Žepi nikad srbin nije bio osim ako je struju očitavao.Vrlo glup i nepromišljen potez komande.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.04.2024. 07:39
    E dobro su se odbranili u pm.
  • Generic placeholder image
    Realista 21.04.2024. 07:34
    Spomenik u Žepi je opomena i primjer velikosrpske gluposti kad su pošli sa 350 vojnika tenkovima i pragama da kao dostave hranu za 12 vojnika na repetitoru.Naravno,hrane u kamionima nije bilo nego samo municija i granate.Da su htjeli hranu dostavit mogli su helikopterom jer žepljaci sem lovačkih i ponešto pravih pušaka nisu imali ništa.Imali su volju i srce da se odbrane i balvanima.
  • Generic placeholder image
    Srbin sarajevski 20.04.2024. 23:31
    @Krle, ako ima ko gori od potura, kako ih nazivaš, a to su Srbi oportunisti poput tebe što za svaku srpsku nesposobnost nalaze opravdanje. Znači, spomenik na Žepi izginulim Srbima može opstati, ali u Dobrovoljačkoj ne može? Može opstati, itekako ali kalkulatori i oportunistima poput ovih danas i poput tebe u tome nema računice jer nijesu vaši tu izginuli.
  • Generic placeholder image
    Krle 20.04.2024. 22:43
    Mnogo "pametan" ovaj Srbin sarajevski i njegov komentar, kako Srbi nisu za tolike godine od zločina uspjeli da postave spomen ploču za nedužno ubijene vojnike JNA ?. Ili se pravi lud ili mu noge smrde, pa se pravi naivan i nevješt. Zapita li se koliko bi ta ploča trajala, ja tvrdim ni 2 sata a kamoli više. To bi bilo srušeno u polomljenjeo od bagre iz šehera poput zelenih beretki i dr. fukare. Pa ni cvijeće koje se položi se odmah po odlasku porodica ubijenih odmah baca u kantu za smeće. To je ta tzv.multietničnost i građanska opcija koju protura tzv. bošnjačka elita.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 19:41
    Naravno da nismo u stanju utvrditi. Vojske prolazile a niko ga nije vadio. Plavookih Muslimana i garavih Srba koliko hoćeš.
  • Generic placeholder image
    Srbin sarajevski 20.04.2024. 19:39
    Bruko i sramoto srpska, kalkulatorska! Zločin u Dobrovoljačkoj se desio drugog maja, a vi danas našli da obilježavate? I u šta to, nesoji, svijeće polažete? U kante sa pijeskom? Zar za 30 i dvije godine niste uspjeli ni ploču tu da postavite? Bruko dovijeka!
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 19:11
    U pravu si "skijaš"...samo,ko je kome rodbina i korijen..ni nismo u stanju utvrditi...samo biologija
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 18:39
    Nema potrebe za vrijeđanjem. Kakvi god da su Joža i Realista su naša braća i treba ih prihvatiti ljudski što će možda nekada rezultirati povratkom korjenima.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 18:37
    Budali je svaki dan Bajram...pa i tebi...kakav bolan iftar...edukuj se malo pa tipkaj..glupane
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.04.2024. 18:31
    Ajde malo "Joza " I "Relista" dodjite kod Stankovica " u mesaru dosli novi cvarci k'o dusa da se malo nabacate, nije fazon da ih jedete samo za vrijeme iftara.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 20.04.2024. 18:23
    Skijaš...kakva kriza...samo veliki narodi mogu prihvatiti svoje greške i krenuti dalje...mi smo mali narodi,plemena koja možeš kupit sa sitnu paru
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.04.2024. 18:09
    Hrvatsko cvijeće sa krizom identiteta ima problema da shvati da mnogi među njima imaju krvave ruke.
  • Generic placeholder image
    Joža 20.04.2024. 17:25
    Fukaro...ako nemaš šta pametnije tipkat..
  • Generic placeholder image
    re: Realista 20.04.2024. 17:06
    Balijo, tipkaš li ove komentare dok te babo trpa?
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 15:37
    Da nije bilo topova i tenkova JNA ne bi ni došlo do rata jer ste mislili da ćete lako izać na kraj sa protivnikom koji sem malo pušaka i srca ništa nije imao...u Žepi 350 do zuba naoružanih četnika sa Pala i Sokoca,sa 2 tenka i pragama rastjerala lovačka sekcija i 10 kubika balvana
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 14:30
    Oj ture, je li ti to opet o klintonovoj ponudi aliji da sbreničani plate natonaci bombardovanje Srpske. Kukanjac je dokaz da JNA nije štitila svoju državu. Šta bi tek bilo sa vašim zločinačkim planovima da jeste, jad vas je malo hrabrih Srba usojelo zaustaviti i poraziti.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.04.2024. 12:57
    Još jedan performans završio bez ijednog incidenta...šta kaže...2 i 3 maja u Dobrovoljačkoj ubijeno 28 vojnika...znači dva dana to trajalo? A Kukanjac fino izjavio da je stradalo 4 oficira,jedan vojnik i jedna žena,inače muslimanka...
Povezane vijesti
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Sudskog epiloga za zločine u Dobrovoljačkoj nema ni nakon 32 godine Sudskog epiloga za zločine u Dobrovoljačkoj nema ni nakon 32 godine
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 47m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 31m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 15m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 21m
    0