Миро Ковач заговара подјелу БиХ на три дијела

21.08.2019. 09:50
0
ИЗВОР: klix.ba

Предсједник Одбора за спољну политику Хрватског сабора Миро Ковач оцијенио је да би Хрвати у БиХ с подјелом државе у три регије, по узору на Белгију, могли остварити своју једнакоправност с Бошњацима и Србима.

– БиХ би се могла инспирисати уређењем Белгије која има три језичке заједнице, постоје три регије. Ту су Фламанци, Валонци, Фландрија, њемачка говорна заједница итд. Тако се то може направити и у БиХ како би Хрвати били у потпуности равноправни с друга два уставотворна народа Бошњацима и Србима – рекао је Ковач за Радио-телевизију Херцег Босне из Мостара.

Тако је овај хрватски политичар поново у етер убацио контровезну тему звану “трећи ентитет”, која је у међувремену у политичкој БиХ, али и хрватској јавности била утихнула.

Штавише, Ковач је најавио како ће званични Загреб бити још ангажованији у вези с Босном и Херцеговином, на што га позивају и одредбе Дејтонског мировног споразума.

– Њемачка језичка заједница има свој парламент и своју владу. Хрвати могу имати и своју изборну јединицу и бити равноправни с друга два народа – додао је Ковач.

Ипак, нагласио је да се Хрватска не мијеша у унутрашње ствари у БиХ.

– Хрватска је потписала Дејтон и има обавезу бринути о стабилности БиХ и промицати испуњење обавеза које се тичу Устава – рекао је Ковач.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    4h 59m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    4h 39m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 2m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    8h 59m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    22h 24m
    0