Мирослав Лучић: Дошло вријеме за нову фазу развоја Источног Сарајева

10.11.2020. 10:31
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Источно Сарајево треба да постане привредни, универзитетски, културни, спортски и туристички центар, каже у интервјуу за "Независне" Мирослав Лучић, заједнички кандидат СДС-а и ПДП-а за градоначелника Источног Сарајева.

- У сарадњи с општинама и Владом РС настојаћу да формирамо једну слободну зону која ће бити мјесто трговине и размјене и Источно Сарајево боље позиционирати на привредној мапи РС - каже он.

Који су Ваши планови које мислите имплементирати ако Вам грађани укажу повјерење?

ЛУЧИЋ: Сматрам да је дошло вријеме за нову фазу развоја Источног Сарајева. Покренућу активности да наш град постане привредни, универзитетски, културни, спортски и туристички центар. Покренућу активности да се у Источно Сарајево врате фирме из Србије које су отишле у ФБиХ. С обзиром на односе које имамо са Србијом, мислим да се то мора мијењати. У сарадњи с општинама и Владом РС настојаћу да формирамо једну слободну зону која ће бити мјесто трговине и размјене и Источно Сарајево боље позиционирати на привредној мапи РС. Једна од тачака је стварање услова за стварање представништва Источног Сарајева у Београду јер сматрам да морамо више бити присутни у Србији и Београду. С обзиром на то да је Источно Сарајево туристички примамљив центар, борићу се за интегрисано управљање туризмом, имајући у виду да је присутна велика градња на Јахорини, али и неким другим туристичким дестинацијама. Иначе, туризам је врло важна привредна грана у нашем граду коју треба развијати. Домаћи пољопривредни производи се морају продавати и нудити туристима који долазе на наша одредишта. Изградња хотелских капацитета је пресудна за ангажовање домаће грађевинске оперативе. Такође, предвидио сам формирање центра за иновације који сам назвао "Гаража" да привучемо млађе људе. Желио бих да то буде центар људи с идејама, посебно у вези с информационим технологијама, имајући у виду да имамо два техничка факултета на нашем универзитету који сигурно имају квалитетне наставне кадрове и студенте. Онда желимо да привучемо инвеститоре који ће те идеје реализовати. Одмах ћу прећи на формирање Савјета за демографску политику јер мислим да је то јако важна област и на тај начин покушати да дугорочно утичем на побољшање демографске слике у граду. Потребно је код младих људи развити свијест стварања породице и очувања нације јер то је, на крају крајева, задатак свих нас.

Шта Вас чини бољим кандидатом од Вашег противника Љубише Ћосића?

ЛУЧИЋ: Трудим се да моја кампања буде коректна и не мислим никога да критикујем, него да износим идеје свог тима шта треба радити. Ја сам десет година предсједник Скупштине Источног Сарајева и трудио сам се да утичем на равномјерни развој свих шест наших општина. Желио сам да утичемо да се ови центри повезују и да направимо једну компактну цјелину. А Градску управу видим као орган који треба да омогући синхронизовани развој општина. Тако сам се настојао понашати свих ових година.

Како нови начин избора, односно директан избор градоначелника, утиче на то?

ЛУЧИЋ: Прије сте морали бити добри у својој општини како би вас Скупштина општине предложила и онда скупштинска већина о томе одлучује. Ово је сад другачије и надам се да ће оно што сам радио бити препознато од наших становника. Ово није велики град и вјерујем да ће грађани знати препознати моје резултате.

Како оцјењујете могући успјех СДС-а и опозиције у другим локалним заједницама у РС с обзиром на то да СНСД очекује побједу у барем 80 одсто локалних заједница?

ЛУЧИЋ: Мислим да то није утемељено. У току кампање и раније сам примијетио да су људи у РС незадовољни стањем, а то је директна одговорност СНСД-а. Мислим да ће то народ на овим изборима казнити. Очекујем сличан резултат као 2012. Кад је у питању Источно Сарајево, ту смо у три општине опозиција, а у три нисмо, на нивоу града смо позиција. Очекујем побједу свих шест наших кандидата, укључујући и Ненада Вуковића који је показао посвећеност својој општини Пале. Вјерујем да ће грађани знати препознати наше резултате и зато очекујем и своју побједу и побједу кандидата СДС-а и ПДП-а.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Trnovo 10.11.2020. 18:32
    Gradonacelnice imate moj glas.
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    12h 53m
    0
  • Слани мафини
    22h 14m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 3m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 32m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 2m
    0