Митрополит Амфилохије: “Не гласајте за безбожну власт која би отимала светиње”

11.06.2020. 21:54
0
ИЗВОР: srpskainfo

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је вечерас испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици вјернике да не гласају за “безбожну власт која би отимала светиње”.

Владика Амфилохије је рекао да сабрања Цркве вијековима трају на овим просторима и да се сада настављају, а да литије позивају на измирење браће.

- Ове наше литије су јединствене. Народ се пробудио духовно и ништа не тражи. Сабрао се да у љубави прославља Бога. Ова наша сабрања су везана и за безакоње, онај закон која нам је у ноћна времена наметнула Скупштина, којим се отимају задужбине древне, које нису грађене ни за калуђере ни властодршце, већ у славу Бога - нагласио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да су ова сабрања и “молба онима на власти да се отријезне и не отимају од Цркве Божје”.

- Оно што нас је запањило, и нас и Европу ових дана, јесте рушење цркава и отимање. Започело је са отимањем и рушењем конака на Бриској гори. Оно што је окупатор срушио, народ са Црквом кренуо да обнавља и онда дошле антитерористичке групе наоружане до зуба код четири монахиње. И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе од власти – указао је владика Амфилохије. Он је рекао да се никад није десило до данас да пријете, да прогоне оне који немају држављанство.

- Они су дошли да уграђују свој живот у цркву, не да разарају Црну Гору. Шта је за Црну Гору – разарање свих предузећа и сад треба и храмове разорити. Је ли то за Црну Гору? – упитао је владика Амфилохије. Он је рекао да су из Митрополије црногорско-приморске годинама тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове. Он је додао да ће зато бити настављене “братољубиве литије, поштујући и здравствене прописе”.

- Иако нису дали истинско обећање да ће промијенити закон, ја се и даље надам. Јер ако неће, за такву власт народ не треба да гласа. Црногорци никад за такву власт нису гласали без из страха, али страха нема више - поручио је митрополит Амфилохије.

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је, по благослову митрополита црногорско-приморског Амфилохија, служен молебан Пресветој Богородици уз присуство великог броја вјерника. Прочитан је и проглас Епархијског савјета Српске православне цркве у Црној Гори у којем је најављен почетак литија за недјељу, 14. јун, у свим градовима Црне Горе уз поштовање свих мјера везаних за пандемију вируса корона.

Испред храма се након молебана окупило више од стотину свештеника и монахиња, а на платоу се окупило и око стотину грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 2m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 35m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 1m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 14m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 43m
    3