Митрополит Хризостом освештао цркву у Бјелосављевићима

01.10.2022. 16:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреоствештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас новоизграђену цркву посвећену Светом великомученику Прокопију у Бјелосављевићима код Сокоца.

Владика Хризостом је, обраћајући се великом броју окупљених вјерника, истакао да је ово велики историјски догађај за ово село и Српску православну цркву.

Митрополит дабробосански је истакао да су прошли вијекови молитве, чежње, чекања и надања да се у овом селу подигне храм Божији, који је спона прошлости, садашњости и будућности.

Он је подсјетио да је црква изграђена на мјесту названом Црквине по древној цркви коју су подигли племенити Павловићи, а срушена је доласком Турака у средњем вијеку.

- Та црква је око себе имала велико гробље некрополу, па и данас овдје свједочи о историјском трајању нашег народа на овим просторима - навео је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да се и након низа тешких времена за Србе и забрана изградње православних храмова, десило да је управо савремени српски човјек и народ, желио и чезнуо да се овдје подигне црква.

- Зато је ово дан који спаја тугу прошлости и радост садашњости, да смо супјели благодати Божијом, али љубављу ктитора посебно породице Зековић, који су жељели по аманету и тестаменту њиховог оца Миодрага да се овдје подигне црква - истакао је Хризостом.

Он је нагласио да ће се овај храм звати "црква молитве и наде" јер се Зековић надао да ће његови потомци, кћерке, супруга и родбина одржати обећање да се овдје подигне храм.

Храм у селу Бјелосављевићи подигнут је у спомен на Светога Прокопија, чије име значи "онај који има напретка и иде напријед".

Митрополит Хризостом је данас додијелио Златни орден свештеномученика Петра митрополита сарајевског и дабробосанског Данијели Зековић, кћерки Миодрага Зековића, а њеној сестри Дајани Плакаловић Сребрни орден свештеномученика Петра митрополита сарајевског и дабробосанског, за несебичну љубав и материјалну подршку у изградњи храма.

Данијела Зековић и Дајана Плакаловић живе у Београду, а Сребрни орден свештеномученика Петра митрополита сарајевског и дабробосанског биће уручен и Александару Димитрову из Бона у Њемачкој.

Архијерејске похвалнице додијељене су Управи града Источно Сарајево и управи општине Соколац, те Зорану Подинићу са Сокоца и протојереју ставрофору Илији Чупићу, привременом пароху Парохије прве соколачке у Сокоцу.

Данијела Зековић, једна од три кћерке Миодрага Зековића, изразила је захвалност народу романијског краја који се "удружио" у изградњи и данас окупио код ове светиње, изграђене на иницијативу њиховог преминулог оца.

Члан грађевинског одбора Момир Зековић рекао је новинарима да мјештанима Бјелосављевића овај храм значи много, јер су обновили цркву која је на мјесту Црквине постојала још у 16. вијеку, те изразио задовољство што су данашње генерације успјеле оно што многе прије њих нису, да оставе завјет својим потомцима да чувају своју светињу.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 31m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 39m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 52m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 22m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 40m
    0