Митрополит Хризостом отворио Треће "Дане Слоге" у Сарајеву

26.11.2021. 22:01
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом вечерас је у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву отворио Трећи хорски фестивал "Дани Слоге".

Митрополит Хризостом је у обраћању рекао да му је посебно драго да Српско пјевачко друштво /СПД/ "Слога" има снагу и могућност да окупи људе и да се Сарајево представи на најбољи могући начин, кроз пјесму, духовност, молитву и благослов Божији.

- Пјевање је благослов Божији, а нешто најљепше што човјек може дати и принијети Богу је глас. Кроз глас славимо Бога, величамо га и славимо све најљепше што постоји. Затом се радујемо да је наша `Слога` постала инспирација за окупљање - нагласио је владика Хризостом.

Слика

Фото: СРНА

Концерту хорова у Саборном храму присуствовао је и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, који је истакао да је човјек изумио бројне музичке инструменте, али да се на крају показало да је људски глас најбољи.

Калабухов је рекао да је публика вечерас добила једну духовну вакцину, пошто, како је навео, тијело понекад изда, али се душа никада не предаје.

- Ми смо вечерас у Сарајеву, у српском храму, али у неком смислу и руском, а ова кохезија, јединство има такву снагу да наша душа постаје чишћа, срце куца јаче, а разум ради разумније - указао је амбасадор Калабухов.

Предсједник "Слоге" свештеник Немања Ђуреиновић рекао је да се Фестивала хорова "Дани Слоге", који је јединствена културна манифестација у Сарајеву, одржава како би се сачувао дух слоге, јединства и заједнице.

- "Слога" као једно од најстаријих друштава у БиХ знак је присутности, духовности и културе српског народа на овим просторима. Наша `Слога` на најбољи начин више од 130 година показује шта то значи живјети духовним животом и шта значи учествовати у културном животу града Сарајева - навео је Ђуреиновић.

Слика

Фото: СРНА

Диригент "Слоге" Стефан Мојсиловић рекао новинарима је да су вечерас имали част да уруче захвалнице пјевачима који су пјевали десет и више година у овом хору, јер како навео, "Дани Слоге" постоје управо због пјевача чија се имена не спомињу често, а веома много значе за Хор и овај град.

Мојсиловић је изразио задовољство што су, осим бројне публике, вечерашњи концерт увечичали митрополит Хризостом, којем је вечерас уручена грамата почасног члана "Слоге", као и амбасадор Калабухов.

Осим домаћина "Слоге", вечерас су наступили хорови "Света Јелена Анжујска" из Гацка, "Побратимство" из Фоче, као и Хор фочанске Богословије "Свети Петар Дабробосански".

Руководилац Хора "Света Јелена Анжујска" из Гацка Милица Ковач изразила је задовољство што су имали прилику и част да се представе публици у Сарајеву и да пјевају под сводовима Саборне цркве.

Сутра, другог дана фестивала, у 18.00 часова на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву биће промовисана књига Иване Куљанин "Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/".

Слика

Фото: СРНА

Потом ће услиједити концерт на којем ће наступити хорови Сомборског пјевачког друштва "Сомбор", "Свети цар Константин и царица Јелена" из Сомбора, "Свети Роман Мелод" из Суботице и "Свети Георгије" из Бечеја.

Трећег дана фестивала, 28. новембра, у 9.30 часова биће служена Света лигургија у Саборној цркви у Сарајеву.

Фестивал организују Српско пјевачко друштво "Слога", Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Матична библиотека Источно Сарајево, а благослов је дао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра освештава споменик погинулим борцима у Сокоцу Митрополит Хризостом сутра освештава споменик погинулим борцима у Сокоцу
Митрополит Хризостом у понед‌јељак служи у цркви у Сребреници Митрополит Хризостом у понед‌јељак служи у цркви у Сребреници
Сарајево: У неколико средњих школа поново дојаве о постављеним бомбама Сарајево: У неколико средњих школа поново дојаве о постављеним бомбама
Најчитаније
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    11h 42m
    5
  • Дијете пало са четвртог спрата зграде
    4h 25m
    0
  • Двије дјевојчице се отровале алкохолом, пронашла их мајка
    12h 0m
    0
  • У уторак сахрана свих жртава катастрофалних поплава у Доњој Јабланици и селу Злате
    3h 13m
    0
  • Бесплатном мамографском прегледу одазвало се педесетак жена
    9h 18m
    0