Mitropolit Hrizostom otvorio Treće "Dane Sloge" u Sarajevu

26.11.2021. 22:01
0
IZVOR: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu otvorio Treći horski festival "Dani Sloge".

Mitropolit Hrizostom je u obraćanju rekao da mu je posebno drago da Srpsko pjevačko društvo /SPD/ "Sloga" ima snagu i mogućnost da okupi ljude i da se Sarajevo predstavi na najbolji mogući način, kroz pjesmu, duhovnost, molitvu i blagoslov Božiji.

- Pjevanje je blagoslov Božiji, a nešto najljepše što čovjek može dati i prinijeti Bogu je glas. Kroz glas slavimo Boga, veličamo ga i slavimo sve najljepše što postoji. Zatom se radujemo da je naša `Sloga` postala inspiracija za okupljanje - naglasio je vladika Hrizostom.

Slika

Foto: SRNA

Koncertu horova u Sabornom hramu prisustvovao je i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, koji je istakao da je čovjek izumio brojne muzičke instrumente, ali da se na kraju pokazalo da je ljudski glas najbolji.

Kalabuhov je rekao da je publika večeras dobila jednu duhovnu vakcinu, pošto, kako je naveo, tijelo ponekad izda, ali se duša nikada ne predaje.

- Mi smo večeras u Sarajevu, u srpskom hramu, ali u nekom smislu i ruskom, a ova kohezija, jedinstvo ima takvu snagu da naša duša postaje čišća, srce kuca jače, a razum radi razumnije - ukazao je ambasador Kalabuhov.

Predsjednik "Sloge" sveštenik Nemanja Đureinović rekao je da se Festivala horova "Dani Sloge", koji je jedinstvena kulturna manifestacija u Sarajevu, održava kako bi se sačuvao duh sloge, jedinstva i zajednice.

- "Sloga" kao jedno od najstarijih društava u BiH znak je prisutnosti, duhovnosti i kulture srpskog naroda na ovim prostorima. Naša `Sloga` na najbolji način više od 130 godina pokazuje šta to znači živjeti duhovnim životom i šta znači učestvovati u kulturnom životu grada Sarajeva - naveo je Đureinović.

Slika

Foto: SRNA

Dirigent "Sloge" Stefan Mojsilović rekao novinarima je da su večeras imali čast da uruče zahvalnice pjevačima koji su pjevali deset i više godina u ovom horu, jer kako naveo, "Dani Sloge" postoje upravo zbog pjevača čija se imena ne spominju često, a veoma mnogo znače za Hor i ovaj grad.

Mojsilović je izrazio zadovoljstvo što su, osim brojne publike, večerašnji koncert uvečičali mitropolit Hrizostom, kojem je večeras uručena gramata počasnog člana "Sloge", kao i ambasador Kalabuhov.

Osim domaćina "Sloge", večeras su nastupili horovi "Sveta Jelena Anžujska" iz Gacka, "Pobratimstvo" iz Foče, kao i Hor fočanske Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski".

Rukovodilac Hora "Sveta Jelena Anžujska" iz Gacka Milica Kovač izrazila je zadovoljstvo što su imali priliku i čast da se predstave publici u Sarajevu i da pjevaju pod svodovima Saborne crkve.

Sutra, drugog dana festivala, u 18.00 časova na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće promovisana knjiga Ivane Kuljanin "Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/".

Slika

Foto: SRNA

Potom će uslijediti koncert na kojem će nastupiti horovi Somborskog pjevačkog društva "Sombor", "Sveti car Konstantin i carica Jelena" iz Sombora, "Sveti Roman Melod" iz Subotice i "Sveti Georgije" iz Bečeja.

Trećeg dana festivala, 28. novembra, u 9.30 časova biće služena Sveta ligurgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Festival organizuju Srpsko pjevačko društvo "Sloga", Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a blagoslov je dao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježena slava Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu Obilježena slava Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu
Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
Obračun pesnicama u Sarajevu: Sudarili se, pa se potukli Obračun pesnicama u Sarajevu: Sudarili se, pa se potukli
Najčitanije
 • Ujedinjena Srpska će imati svog kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža
  15h 54m
  0
 • Preminuo Nikola, otac heroj
  18h 12m
  0
 • Jak zemljotres pogodio BiH
  10h 35m
  0
 • Završen program cjeloživotnog učenja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
  18h 23m
  0
 • „Dani tikve“ sljedeći vikend u Istočnom Sarajevu
  16h 39m
  1