Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе

02.05.2024. 15:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији посвећену Великом четвртку, за који је истакао да је припрема за Васксрс - симбол побједе.

- Са Великим четвртком се припремамо за тај радосни тренутак побједе. У овом празнику треба да се причестимо и да се сјединимо са Богом, те уведемо себе у велике догађаје који су се збили, на Велики петак, Велику суботу и на сам Васкрс. Васкрс је симбол побједе, јер је Господ суштински побиједио, васкрсао из мртвих, изашао из гроба и показао се људима - рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит је навео да је Велики четвртак један од највећих и најсудбоноснијих празника православне цркве који је увод у страдање, али и у велико васкрсење Господње.

Бесједећи о овом великом празнику, митрополит Хризостом је нагласио да је Господ на овај дан одржао Тајну вечеру са апостолима и устројио оно што је за православне хришћане најсветије, Свету тајну тијела и крви Господњег, којом се причешћују.

Управо је то сједињавање са Господом кроз тајну тијела и крви најбитније јер људи више немају потребе да траже начине како да досегну до Бога, истакао је Његово високопреосвештенство.

Његово високопреосвештенство рекао је да је Велики четвртак празник који је увод у оно што се десило на Велики петак, а то је суђење и вођење код Понтија Пилата, на Голготи, распињање и у све оно док Исус Христос није предао дух свој у руке Господње.

- Господ је својим оваплоћењем учинио себе Богочовјеком и постаје човјек, иако је савршени Бог, али прије него што ће страдати и бити вазнесен у небеса он је опет себе оставио као залог нашега спасења - навео је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом рекао је да је Велики четвртак празник када вјерници могу да чују сво то савршенство од самога Бога, који даје себе за човјека.

- Али са друге стране, имамо и човјека у свим његовим различитостима и слабостима, од издајника до покајника - напоменуо је митрополит Хризостом.

Православни вјерници обиљежавају данас Велики четвртак као сјећање на Тајну или Посљедњу вечеру Исуса Христа и његових ученика.

Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике или Страдалне недјеље када је установљена света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    19h 0m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 5m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 33m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 7m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 12m
    0