Митрополит Хризостом: Вјера нас сједињује са страдалим свештеномученицима

16.07.2022. 13:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас у Илијашу на Свеепархијском сабору да се српски народ вјером сједињује са страдалим свештеномученицима који су њихови изасланици пред Богом.

- Ми овдје помињемо жртве свештеномученика. Надахњујемо се Божијом љубављу без икакве освете и негативног осјећања и везујући се за ове свијетле примјере ми се снажимо да носимо свој крст - рекао је митрополит Хризостом у бесједи након парастоса Србима страдалим у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском од 1992. до 1995. године.

Митрополит Хризостом је захвалио митрополиту цргоногорско-приморском Јоаникију, епископима косовско-метохијском Теодосију и захумско-херцеговачком Димитрију који су данас дошли у Илијаш и заједно са њим служили Свету архијерејску литургију.

Владика Јоаникије рекао је да су вјерујући народ и свештенство данас у Илијаш сабрале жртве свештеномученика Петра Дабробосанског и осталих свештеномученика Митрополије дабробосанке.

- Данас смо се сабрали овдје да се надахнемо њиховом вјером. Они нас сједињују са Христом и обједињују нас сабране. Обједињују нас и дају нам снагу, живот и радост и отварају нам пут ка царству небеском - поручио је митрополит Јоаникије.

У Илијашу се данас одржава Свеепархијски сабор у спомен свештеномученицима пострадалим од 1941. до 1945. године и касније.

Тим поводом митрополити Хризостом и Јоаникије и епископи Теодосије и Димитрије служили су у порти Храма Светог пророка Илије у Илијашу парастос Србима страдалим у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском од 1992. до 1995. године.

Сабору присуствује свештенство и монаштво Митрополије дабробосанске и велики број вјерника из свих парохија.

Након литургије и парастоса благосиљано је славско кољиво и уприличено ломљење славског колача, а потом је у храмовном дому уприличен ручак.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    6h 39m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    23h 49m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    2h 5m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    2h 15m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    2h 20m
    0