Mitropolit Hrizostom: Vjera nas sjedinjuje sa stradalim sveštenomučenicima

16.07.2022. 13:21
0
IZVOR: srna.rs

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas u Ilijašu na Sveeparhijskom saboru da se srpski narod vjerom sjedinjuje sa stradalim sveštenomučenicima koji su njihovi izaslanici pred Bogom.

- Mi ovdje pominjemo žrtve sveštenomučenika. Nadahnjujemo se Božijom ljubavlju bez ikakve osvete i negativnog osjećanja i vezujući se za ove svijetle primjere mi se snažimo da nosimo svoj krst - rekao je mitropolit Hrizostom u besjedi nakon parastosa Srbima stradalim u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom od 1992. do 1995. godine.

Mitropolit Hrizostom je zahvalio mitropolitu crgonogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima kosovsko-metohijskom Teodosiju i zahumsko-hercegovačkom Dimitriju koji su danas došli u Ilijaš i zajedno sa njim služili Svetu arhijerejsku liturgiju.

Vladika Joanikije rekao je da su vjerujući narod i sveštenstvo danas u Ilijaš sabrale žrtve sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog i ostalih sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanke.

- Danas smo se sabrali ovdje da se nadahnemo njihovom vjerom. Oni nas sjedinjuju sa Hristom i objedinjuju nas sabrane. Objedinjuju nas i daju nam snagu, život i radost i otvaraju nam put ka carstvu nebeskom - poručio je mitropolit Joanikije.

U Ilijašu se danas održava Sveeparhijski sabor u spomen sveštenomučenicima postradalim od 1941. do 1945. godine i kasnije.

Tim povodom mitropoliti Hrizostom i Joanikije i episkopi Teodosije i Dimitrije služili su u porti Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu parastos Srbima stradalim u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom od 1992. do 1995. godine.

Saboru prisustvuje sveštenstvo i monaštvo Mitropolije dabrobosanske i veliki broj vjernika iz svih parohija.

Nakon liturgije i parastosa blagosiljano je slavsko koljivo i upriličeno lomljenje slavskog kolača, a potom je u hramovnom domu upriličen ručak.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 13m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    6h 9m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    18h 0m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    13h 40m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    17h 0m
    0