Митрополит Јоаникије: Косово и Метохија су српски Јерусалим

28.06.2024. 15:47
0
ИЗВОР: kosovo-online

Парастосом на Газиместану данас, на Видовдан, одата је пошта косовским јунацима палим у Косовском боју 1389. године.

Велики број вјерника са Косова, из Србије, али и земаља региона присуствовао је парастосу који си служили епископ рашко-призренски Теодосије, епископ црногорско-приморски Јоаникије, епископ херцеговачки Димитрије, будимљанско-никшићки Методије, као и викарни епископ Иларион.

Епископ црногорско-приморски Јоаникије поручио је у својој бјеседи на Газамисетану да Косово има “силу васрсења” и да је то српски Јерусалим.

- Косово и Метохија иако је распето има силу васкрсења, оно је наша света земља, наш Јерусалим - казао је Јоаникије.

Он је нагласио да су српски јунаци који су гинули за вјеру и слободу дописивали најважнији споразум који је постигнут 1389. године.

- Када кажу имамо овај или онај споразум, Колико их је већ био, али најглавнији споразум постигнут је 1389. године и потписао га је Свети кнез Лазар и Милош Обилић и старина Југ Богдан и његових девет синова и остли српски витезови, а за њима су га потписивали и дописивали сви јунаци који су гинулии за веру и слободу и за наше светиње - поручио је он.

Треба нам много памети и мудрости, поручио је владика Јоаникије и додао да је одушевљен младим покољењем које Бог сабира у српске светиње.

За разлику од прошле године када на Газиместану није био организован парастос, ове године је присуствовао велики број вјерника, а највише из Црне Горе.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије у суботу у Братунцу служи помен убијеним Србима Патријарх Порфирије у суботу у Братунцу служи помен убијеним Србима
Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице
Марко и Милан са Космета даровали крв у знак захвалности грађанима Источног Сарајева Марко и Милан са Космета даровали крв у знак захвалности грађанима Источног Сарајева
Најчитаније
  • То нису били људи, већ звијери: Страдање браће Петра и Павла
    7h 7m
    6
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 КМ
    4h 34m
    5
  • Софија Милинковић најмлађа беба у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    22h 44m
    1
  • Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО)
    8h 58m
    1
  • На данашњи дан умро велики Борислав Пекић: Српски писац који је свој живот посветио борби за слободу
    7h 47m
    0