Mitropolit Joanikije: Kosovo i Metohija su srpski Jerusalim

28.06.2024. 15:47
0
IZVOR: kosovo-online

Parastosom na Gazimestanu danas, na Vidovdan, odata je pošta kosovskim junacima palim u Kosovskom boju 1389. godine.

Veliki broj vjernika sa Kosova, iz Srbije, ali i zemalja regiona prisustvovao je parastosu koji si služili episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko-primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, kao i vikarni episkop Ilarion.

Episkop crnogorsko-primorski Joanikije poručio je u svojoj bjesedi na Gazamisetanu da Kosovo ima “silu vasrsenja” i da je to srpski Jerusalim.

- Kosovo i Metohija iako je raspeto ima silu vaskrsenja, ono je naša sveta zemlja, naš Jerusalim - kazao je Joanikije.

On je naglasio da su srpski junaci koji su ginuli za vjeru i slobodu dopisivali najvažniji sporazum koji je postignut 1389. godine.

- Kada kažu imamo ovaj ili onaj sporazum, Koliko ih je već bio, ali najglavniji sporazum postignut je 1389. godine i potpisao ga je Sveti knez Lazar i Miloš Obilić i starina Jug Bogdan i njegovih devet sinova i ostli srpski vitezovi, a za njima su ga potpisivali i dopisivali svi junaci koji su ginulii za veru i slobodu i za naše svetinje - poručio je on.

Treba nam mnogo pameti i mudrosti, poručio je vladika Joanikije i dodao da je oduševljen mladim pokoljenjem koje Bog sabira u srpske svetinje.

Za razliku od prošle godine kada na Gazimestanu nije bio organizovan parastos, ove godine je prisustvovao veliki broj vjernika, a najviše iz Crne Gore.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djeca iz Leposavića osjetila toplinu doma porodice Đurić iz Vlasenice Djeca iz Leposavića osjetila toplinu doma porodice Đurić iz Vlasenice
Marko i Milan sa Kosmeta darovali krv u znak zahvalnosti građanima Istočnog Sarajeva Marko i Milan sa Kosmeta darovali krv u znak zahvalnosti građanima Istočnog Sarajeva
Na spomen-obilježju Blatine-Pribanj služen parastos za 14 srpskih boraca Na spomen-obilježju Blatine-Pribanj služen parastos za 14 srpskih boraca
Najčitanije
  • Oprosti, Slavka!
    2h 28m
    0
  • Opštinski odbor i zamjenik načelnika Kalinovika prešao u SDS
    5h 45m
    0
  • Čuvajmo sjećanje na nevino stradale Srbe u Srednjem Podrinju i Birču
    2h 5m
    2
  • Nestao dječak na plaži u Grčkoj: Srpski turisti digli uzbunu
    20h 9m
    0
  • Veliki pad cijene prasića u Srpskoj
    2h 7m
    0