Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште

03.05.2024. 17:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да је Косово данас грдно судилиште и да је на њему погажено међународно право, што не може проћи без тешких посљедица у свијету.

- Међутим, ми православни хришћани се не уздамо у човјека, него у Бога и његову правду. Надамо се да ће Господ који увијек праведно суди услишити вапаје и молитве наше страдалне браће и сестара са Косова и Метохије, да ће им дати сигурност и мир, и богато их наградити за оданост нашим светињама и за истрајност на крстоносном путу Христовом - нагласио је владика Јоаникије.

Он је у васкршњој поруци подсјетио да Срби на Косову и Метохији од Косовског боја "скоро без прекида и предаха трпе убијања и етничка чишћења, али су, уз неизбројне жртве и губитке остали на својим огњиштима".

Према његовим ријечима, највише боли што за српски народ, који је посљедњих деценија претрпио убиства и разарања, паљење светиња, уништавање гробова и културних добара, нема правде ни разумијевања у такозваној међународној заједници, док приштинске власти, које речена недјела учинише и чине, западне земље препоручују за Савјет Европе и остале међународне институције.

- Као што не заборављамо страдања Христова када славимо његово Васкрсење и побједу над смрћу, тако на овај свијетли празник не заборављамо страдања наше браће и сестара, дјеце и омладине, православних Срба на распетом Косову и Метохији - истакао је митрополит Јоаникије.

Он је изразио наду да ће Црна Гора у догледно вријеме превазићи све унутрашње подјеле и достићи свијетлу синергију и хармонију различитих слојева друштва.

Владика Јоаникије указао је да Србима блиски народи, једни по вјери, други по страдању, међусобно ратују, да се свакодневно пролива људска крв и ратни злочини умножавају, а дјеца убијају, нажалост, и на срамоту свијета.

Он је додао да се од зараћених народа не чују позиви на преговоре и мир, још мање од оних који ратове планирају и финансирају, а да спорадични и једва чујни позиви на мир дјелују као глас вапијућег у пустињи.

- Тим позивима ми придружујемо наш глас за мир, с молитвом Богу милости и мира да омекша срца и уразуми челнике зараћених земаља те да прекину међусобно крвопролиће да би што прије постигли мир који је потребан свима, а највише њиховим народима - истакао је митрополит Јоаникије.

Он је поручио да Божју љубав којом је Христос обасјао људе својим Васкрсењем треба свједочити најприје добрим дјелима и човјечним поступцима, па тек онда и благим, разумним и истинитим ријечима.

- Са овим мислима и молитвеним жељама свима, православним хришћанима и људима добре воље честитамо свијетли празник Васкрсења Христовог - додао је владика Јоаникије.

Коментари 0
Повезане вијести
Примопредаја посмртних остатака троје Срба убијених 1999. на Косову Примопредаја посмртних остатака троје Срба убијених 1999. на Косову
Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово
Митрополит Јоаникије: Они који иду Христовим путем учествоваће у слави васкрсења Митрополит Јоаникије: Они који иду Христовим путем учествоваће у слави васкрсења
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 35m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 58m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 31m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 28m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 19m
    0