Митрополит Јоаникије: Молим се за руску цркву, народ и државу

16.10.2022. 19:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије данас је након службе у Сретењском манастиру у Москви рекао да се моли за мир и превазилажење искушења и за праведно рјешење у искушењима којима је данас захваћена Руска православна црква и руски народ и руска држава.

- У овом тешком времену много је важно да се заједно молимо и да осјећамо патње и невоље које сви ми, свако на свој начин, доживљавамо и проживљавамо - рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је захвалио руском народу за љубав и отворено срце коју су показали према нама у временима када нам је било најтеже, када је код нас био рат, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Он је нагласио да Срби вјерују у снагу Руске православне цркве, која је преживјела најтежа искушења у бољшевичко-комунистичком времену гоњења и страдања, и као што овај храм Светих новомученика и исповедника руских овако сија у свјетлости, сигурно да је њихова жртва пред Богом још много свјетлија.

- Ми желимо Вама милости и благодати Божије. Божије помоћи у свему и Руској православној цркви и цијелом руском народу, и дај Боже да се у миру и у радости и у јединству Цркве Божје увијек сабирамо, славећи име Божје - славећи Спаситеља Господа нашег Исуса Христа са његовим беспочетним Оцем и Пресветим благим и животворним Духом Његовим - додао је митрополит Јоаникије.

Он је у бесједи подсјетио да су везе Црне Горе са Русијом нарочито интезивиране од митрополита Данила, односно од рускога цара Петра Великога, а онда кроз све наредне вијекове.

Владика Јоаникије посебно је истакао чињеницу да је Црна Гора, и Митрополија црногорско-приморска, опстала у временима великога турског ига зато што се везивала за Русију и што је Русија узела у своје покровитељство Црну Гору.

- Ми као свештена лица дужни смо да свједочимо истину, а изнад свега да његујемо братску љубав и да чувамо јединство Цркве, а чувајући јединство Цркве сви постајемо јачи, сигурнији, сви добијамо благодат и милост од Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа - рекао је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије борави у Русији гдје ће са владиком пакрачко-славонским Јованом у уторак, 18. октобра, отворити и благословити Фестивал “Српска утеха руском срцу”.

Фестивал организује Православни универзитет “Свети Тихон”.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 33m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    13h 57m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    9h 26m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    12h 18m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    5h 55m
    0