Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут

30.03.2024. 19:08
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију у Горњем Острогу, а молитвеном сабрању претходило је пресвлачење чудотворних моштију Светог Василија Острошког у нове свештене одежде након више од 20 година.

Владика Јоаникије рекао је да се са епископима милешевским Атанасијем, будимљанско-никшићким Методијем и захумско-херцеговачким и приморским Димитријем
сабрао да након 20 и више година у нове свештене одежде обуку Светог Василија, како је то увијек рађено, у малом кругу братије и свештеника.

- Томе нас учи Свети Василије Острошки, који се повлачио од свијета у острошку пећину, гдје се заједно са монасима острошке светиње која је и раније овдје поживјела, Богу молио подалеко од свијета, од вреве овога свијета и живота, да се овдје Духом Светим кроз молитве и пост, обогати. А онда је ишао и своме народу и тјешио га и храбрио га, био стуб свете вјере православне и народ је имао око кога да се сабере, тако је и вјеру своју сачувао у најтежим временима, а Бог нас је миловао преко Светог Василија - истакао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије навео је да се, када се говори о чудима Светог Василија, свједоче само она чуда која су се заиста догодила, која су очигледна, али да је много више оних невидљивих чуда.

- Свети Василије био је велики испосник и молитвеник, али је и свега себе приносио на жртву своме народу, својој Цркви, за њу се жртвовао, и због те његове љубави Господ га је удостоио великих чудеса, да чини многа чудеса још у вријеме свог земаљског живота, а посебно после његове блажене кончине, па се његово житије које је на земљи започето наставља на небесима и дописује се после његовог упокојења - рекао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је истакао да је знао благочестиви народ, поучен Светим Савом, Светим Арсенијем, чије мошти почивају недалеко од Острога у манастиру Ждребаонику, поучен Светим Василијем Острошким и Светим Петром Цетињским, да је пут спасења уски пут.

Владика милешевски Атанасије у бесједи сабранима заблагодарио је митрополиту Јоаникију за данашњи сабор поред моштију Светог Василија Острошког Чудотворца.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 30.03.2024. 19:51
    SLAVA MU I MILOST
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама
Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    19h 5m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 47m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 41m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 36m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 38m
    0