Митрополит Јоаникије: Свештенство упозоравало вјернике да поштују епидемиолошке мјере

07.11.2022. 14:58
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморском Јоаникије рекао је данас у Основном суду у Никшићу, гдје му се заједно са осморицом свештеника суди због кршења епидемиолошких мјера, да се 12. маја 2020. године није догодила литија, већ молитвени ход народа који се самоиницијативно окупио испред Храма Светог Василија у Никшићу.

Током изношења одбране, митрополит Јоаникије је навео да је свештенство упозораваловјернике да морају поштовати епидемиолошке мјере, што је посљедично значило да неће бити литије.

- Служба је трајала сат времена, а окупљање народа више од два сата. Нико од надлежних није спријечио народ да се окупља на Тргу Шака Петровића који није у власништву цркве, већ општине. Када смо изашли и видјели, према мојој процјени око 20.000 људи, схватили смо да нема другог начина да допринесемо мирном разилажењу осим да кренемо у молитвени ход - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је објаснио да су свештеници током јутарње литургије обавијестили вјернике да ће наредне године, када се обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија, организовати велику литију.

Митрополит Јоаникије је рекао и да је молитвени ход обављен скраћеном, а не уобичајеном маршутом којом се обавља традиционална литија и појаснио разлику између литије и молитвеног хода који, како је навео, није вјерски обред.

У Основном суду у Никшићу данас је настављено суђење митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и осморици свештеника окривљених за кршење епидемиолошких мјера због литије одржане прије двије године у овом граду на празник Светог Василија Острошког.

Митрополиту Јоаникију и свештеницима Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до годину дана.

У оптужном предлогу пише да су "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта - литије улицама града".

Како је раније саопштавано из Митрополије црногорско-приморске, литија није била планирана, нити је тадашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије или било ко од свештеника позвао народ да се окупи. Окупљање пред Саборном црквом у Никшићу било је самоиницијативно.

Епископ Јоаникије и свештеници су након литије били задржани 72 сата у згради никшићког Центра безбедности, а у Никшићу и другим градовима Црне Горе организовани су протести у знак подршке свештеницима.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 33m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 44m
    5
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 30m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 52m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    22h 6m
    5