Митрополит Jоаникије: Сви смо духовно изникли из праха Светога Саве духоносца

10.05.2023. 15:49
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је данас на спомен спаљивања моштију Светог Саве свету службу Божију у манастиру Светог Саве код Будве.

У архипастирској бесједи митрополит Јоаникије је рекао да је као апостол Христов Свети Сава препородио своје отачаство и свој народ Духом Светим.

- И своја духовна чеда као плодне маслине насадио у рају Божијем, јер тада српски народ, иако је и раније имао и храмова и светитеља и Божијих угодника, добија нови замах у свему. До тада се колебао српски народ између истока и запада – коме ће се привољети царству, да ли западноме или источноме, да ли вјери католичкој, да ли вјери православној? А од Светога Саве све је јасно зато што је он био толики ауторитет као подвижник, Божији угодник, али и као веома образован - подсјетио је митрополит.

Владика је нагласио да је Свети Сава љепоту храмова, фресака, икона, светих књига, љепоту душе, љепоту молитве са Свете Горе уградио у своје отачаство.

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је за вријеме османскога времена народ чезнуо за слободом и због тога често дизао буне.

Према његовим ријечима, турска царевина је стрепила од српскога народа, од његовога јединства и нарочито од силе православне вјере и од крста Христовога који носи српски народ, па су ријешили да сажегу мошти Светога Саве.

Он је подсјетио да је то учинио Синан паша београдски, који је помислио да ако сажегне мошти Светога Саве светитељ више неће пребивати у своме народу и истакао да је из тога праха моштију Светога Саве изникао најљепши храм који обједињује цијели српски народ.

- Тајна, коју не могу разумјети многи други народи, јесте да се послије спаљивања Савиних моштију, народ још више везао за Светог Саву. Тада су се многе породице у српском народу завјетовале да ће га узети славити као своје крсно име. Па или прислужују уз своју крсну славу Светога Саву, или га славе као своје крсно име - рекао је он.

Он је нагласио да Свети Сава није само наш, него је васељенски светитељ.

- Он је апостол Христов, поштован у цијелој васељени. Он нас је увео у заједницу културних и просвећених народа Европе. И захваљујући њему, његовом завјету, завјештању и учењу у његово вријеме и нешто касније достигли смо највеће достојанство у нашој историји, и тога се сјећамо и то чувамо - закључио је митрополит Јоаникије. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 10.05.2023. 20:42
    Ima institucija u kojima se potpisuju da se izbaci krsna slava Sveti Sava, ako nastave javno ćemo objaviti dokument sa potpisima.
Повезане вијести
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Цртеж Светог Саве једини сачуван у пожару (ФОТО/ВИДЕО) Цртеж Светог Саве једини сачуван у пожару (ФОТО/ВИДЕО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 45m
    0