Митрополит Јоаникије: Тешко човјеку испуњеном мржњом против светиње

06.05.2022. 21:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Тешко човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и светиње, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је данас, на Ђурђевдан, служио у храму Светог великомученика Георгија на Његушима.

Митрополит је подсјетио да је храм Светог Георгија обновљен понајвише заслугом блажено-почившег митрополита Амфилохија, али и породице Петровић Његош, па је најавио и његово освећење током љета или јесени, уколико се сви неопходни радови приведу крају.

- Нека његова обнова буде предуказање и припрема за обнову ловћенске капеле и враћање Његошевих свештених костију у цркву, како је он то завјештао. Да испунимо његов завјет. Треба се добро припремити за то - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да је искра вјере синула на Његушима испод Ловћена, да је тај огњен распалила честита и благословена породица Петровића.

- Величали су ту искру Божествену да је синула са Косова и да је овдје у збјег унешена међу горе за вјечну утјеху. А то је искра свете вјере православне - нагласио је митрополит Јоаникије и додао да су Петровићи у те горе унијели и идеју Немањића и Црнојевића и осталих владарских лоза са тог подручја.

Он је указао и да сви добронамјерни људи треба само да погледају на оне који су бранили Његошеву капелу од "комунистичке безбожне аждаје". "Поједини људи, групе и групице не престају да клеветају цркву и да шире мржњу.

Тешко томе човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и против светиње. Молимо се за њихово просвјетљење, јер су то наша браћа. Надамо се да ће свјетлост Божје истине, правде и љубави и њих просвијетлити", рекао је митрополит Јоаникије.

У Његошевој родној кући преломљен је колач, поводом крсне славе династије Петровић Његош, а потом је приређен и пригодан празнични програм.

Коментари 0
Повезане вијести
Археолошко благо у Љубињу: Храм крије остатке још три цркве Археолошко благо у Љубињу: Храм крије остатке још три цркве
Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима
Освећење земљишта за цркву у Заваиту Освећење земљишта за цркву у Заваиту
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 39m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 28m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  19h 10m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  17h 4m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  9h 0m
  0