Митрополит Јоаникије: Тешко човјеку испуњеном мржњом против светиње

06.05.2022. 21:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Тешко човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и светиње, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је данас, на Ђурђевдан, служио у храму Светог великомученика Георгија на Његушима.

Митрополит је подсјетио да је храм Светог Георгија обновљен понајвише заслугом блажено-почившег митрополита Амфилохија, али и породице Петровић Његош, па је најавио и његово освећење током љета или јесени, уколико се сви неопходни радови приведу крају.

- Нека његова обнова буде предуказање и припрема за обнову ловћенске капеле и враћање Његошевих свештених костију у цркву, како је он то завјештао. Да испунимо његов завјет. Треба се добро припремити за то - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да је искра вјере синула на Његушима испод Ловћена, да је тај огњен распалила честита и благословена породица Петровића.

- Величали су ту искру Божествену да је синула са Косова и да је овдје у збјег унешена међу горе за вјечну утјеху. А то је искра свете вјере православне - нагласио је митрополит Јоаникије и додао да су Петровићи у те горе унијели и идеју Немањића и Црнојевића и осталих владарских лоза са тог подручја.

Он је указао и да сви добронамјерни људи треба само да погледају на оне који су бранили Његошеву капелу од "комунистичке безбожне аждаје". "Поједини људи, групе и групице не престају да клеветају цркву и да шире мржњу.

Тешко томе човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и против светиње. Молимо се за њихово просвјетљење, јер су то наша браћа. Надамо се да ће свјетлост Божје истине, правде и љубави и њих просвијетлити", рекао је митрополит Јоаникије.

У Његошевој родној кући преломљен је колач, поводом крсне славе династије Петровић Његош, а потом је приређен и пригодан празнични програм.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 31m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 53m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 58m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 46m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 7m
    0