Mitropolit Joanikije: Teško čovjeku ispunjenom mržnjom protiv svetinje

06.05.2022. 21:40
0
IZVOR: srna.rs

Teško čovjeku koji se ispunjava mržnjom i gnjevom protiv Crkve i svetinje, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je danas, na Đurđevdan, služio u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Njegušima.

Mitropolit je podsjetio da je hram Svetog Georgija obnovljen ponajviše zaslugom blaženo-počivšeg mitropolita Amfilohija, ali i porodice Petrović Njegoš, pa je najavio i njegovo osvećenje tokom ljeta ili jeseni, ukoliko se svi neophodni radovi privedu kraju.

- Neka njegova obnova bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njegoševih sveštenih kostiju u crkvu, kako je on to zavještao. Da ispunimo njegov zavjet. Treba se dobro pripremiti za to - rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da je iskra vjere sinula na Njegušima ispod Lovćena, da je taj ognjen raspalila čestita i blagoslovena porodica Petrovića.

- Veličali su tu iskru Božestvenu da je sinula sa Kosova i da je ovdje u zbjeg unešena među gore za vječnu utjehu. A to je iskra svete vjere pravoslavne - naglasio je mitropolit Joanikije i dodao da su Petrovići u te gore unijeli i ideju Nemanjića i Crnojevića i ostalih vladarskih loza sa tog područja.

On je ukazao i da svi dobronamjerni ljudi treba samo da pogledaju na one koji su branili Njegoševu kapelu od "komunističke bezbožne aždaje". "Pojedini ljudi, grupe i grupice ne prestaju da klevetaju crkvu i da šire mržnju.

Teško tome čovjeku koji se ispunjava mržnjom i gnjevom protiv Crkve i protiv svetinje. Molimo se za njihovo prosvjetljenje, jer su to naša braća. Nadamo se da će svjetlost Božje istine, pravde i ljubavi i njih prosvijetliti", rekao je mitropolit Joanikije.

U Njegoševoj rodnoj kući prelomljen je kolač, povodom krsne slave dinastije Petrović Njegoš, a potom je priređen i prigodan praznični program.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo! Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 33m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    8h 31m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 57m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    15h 12m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    16h 51m
    0