Митрополит Јоаникије: У саборној цркви нема подјела на Србе и остале

12.09.2021. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да у саборној цркви нема подјеле на Србе и остале.

Владика Јоаникије је у обраћању вјерницима након Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици подсјетио на блаженопочившег митрополита Амфилохија и на његову борбу за јединство православља.

- Љубио је цијели српски народ и Црногорце који се тако осјећају. Борио се за јединство православља и у искушењима које трпи црква дао велики допринос - рекао је митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије је истакао и да је митрополит Амфилохије као што је лијечио ране свога народа тако је и друге мирио, те подсјетио и на његов допринос у помирењу Руске цркве и Московске патријаршије.

- Ми смо једно, као што је он тражио од нас. Сви смо слободни, различити и посебни, али се сједињујемо заједно у Христу. Молитва за непријатеље је најјача молитва, која иде у наручје Божије, тада се уздижемо изнад људске природе - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао и да у ред српских светитеља, просветитеља и учитеља треба уврстити оне које нису још у црквеном календару, као што су блаженопочивши патријарх Павле и митрополит Амфилохије.

- У том календару су и Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски - нагласио је митрополит Јоанкије.

Коментари 0
Повезане вијести
Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 3m
    9