Митрополит Јоаникије: У саборној цркви нема подјела на Србе и остале

12.09.2021. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да у саборној цркви нема подјеле на Србе и остале.

Владика Јоаникије је у обраћању вјерницима након Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици подсјетио на блаженопочившег митрополита Амфилохија и на његову борбу за јединство православља.

- Љубио је цијели српски народ и Црногорце који се тако осјећају. Борио се за јединство православља и у искушењима које трпи црква дао велики допринос - рекао је митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије је истакао и да је митрополит Амфилохије као што је лијечио ране свога народа тако је и друге мирио, те подсјетио и на његов допринос у помирењу Руске цркве и Московске патријаршије.

- Ми смо једно, као што је он тражио од нас. Сви смо слободни, различити и посебни, али се сједињујемо заједно у Христу. Молитва за непријатеље је најјача молитва, која иде у наручје Божије, тада се уздижемо изнад људске природе - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао и да у ред српских светитеља, просветитеља и учитеља треба уврстити оне које нису још у црквеном календару, као што су блаженопочивши патријарх Павле и митрополит Амфилохије.

- У том календару су и Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски - нагласио је митрополит Јоанкије.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима
Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 10m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 34m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 40m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 21m
    0