"Mittal" од милијарду КМ прихода стигао до катанца у браву?

17.11.2023. 18:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Интегрална производња у компанији "ArcelorMittal" из Зенице, која је прошле године имала приходе веће од милијарду КМ, прекинута је.

Овај проблем ће се одразити и на истоимену компанију у Приједору, односно 3.000 запослених у Зеници и Приједору, те индиректно у жељезницама Републике Српске и Федерације БиХ, којима је "ArcelorMittal" најзначајнији партнер.

Из компаније је саопштено да је дошло до прекида интегралне производње у Зеници, те да је производња привремено обустављена због лоших услова који владају на тржишту челика.

-Након пажљивог разматрања и процјене свих расположивих опција, 11. новембра 2023. године смо привремено обуставили рад високе пећи, након чега је сукцесивно обустављена производња и у осталим погонима. Низ фактора на међународном тржишту челика утицао је на доношење одлуке о прекиду производње - пише у саопштењу.

Ипак, нису рекли до када ће трајати обустава рада.

Рашид Фетић, предсједник Синдиката "ArcelorMittala" у Зеници, рекао је за "Независне новине" да раније најављени штрајк радника због новог колективног уговора и захтјева за повећање плата од 25 одсто није извјестан јер је производња већ обустављена.

- Посљедње информације говоре да производња можда неће бити покренута до јануара јер нема наруџбе, односно слабија је. Ситуација није уопште добра, а овдје се не ради само о нама из Зенице, већ и колегама из Приједора, "БХ Жељезница", "Жељезница Републике Српске" и других фирми које раде за "ArcelorMittal". Овдје се ради о проблему 20.000, 30.000 породица. Двије жељезаре у Њемачкој су зауставиле рад, у Белгији у Генту до Нове године. Разлог томе је поскупљење готове робе за 30 одсто, и сада треба да се купци прилагоде новим цијенама. Добио сам информацију да је и Железара у Смедереву за 40 одсто смањила производњу, тако да је све неизвјесно. Има и страха међу радницима, али највећи је проблем што смо ми генералним штрајком хтјели зауставити производњу, а она је већ заустављена. Колико ће ово радници издржати психички и физички. Имаће сви прилику да кажу како се осјећају на данашњој сједници Скупштине синдиката, па ћемо одлучити у којем ћемо смјеру ићи - истакао је у петак Фетић.

Дарио Антонић, предсједник Синдикалне организације "ArcelorMittal" из Приједора, рекао је за "Независне новине" да радници страхују, али да су потпуно сложни са колегама из Зенице, те ће поступати онако како се договори синдикат у овом граду.

- Ми смо потпуно везани за Зеницу и сву производњу њима шаљемо. Чекамо да видимо да ли је овај штрајк узрок застоја производње или је то њихова стратешка одлука о обустављању производње у одређеном броју жељезара. За сада имамо привремену обуставу производње, тако да смо дио радника ангажовали због неопходних послова, али је ипак највећи број радника почео да користи један дио годишњег одмора, до коначне одлуке, односно договора синдиката и послодавца који очекујемо у сриједу. У Приједору је 780 стално запослених радника који страхују, јер је огромна неизвјесност. На столу је ипак и тотално обустављање интегралне производње и покретање лучне пећи, што значи да ће у Зеници бити 60 одсто вишка радника, а код нас тотална обустава рада јер ми немамо ниједног другог купца осим зеничке жељезаре. Препуштени смо сами себи, нико се од институција, како локалних, тако и државних, не оглашава, као да смо у некој другој држави. Тешко је бити трезвен у овој ситуацији и донијети неку одлуку, ипак је егзистенција 800 породица у питању - нагласио је Антонић.

Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Угасила се још једна фабрика у Српској, стотине радника остало без посла Угасила се још једна фабрика у Српској, стотине радника остало без посла
У протеклих мјесец дана три велика пожара широм БиХ: Милиони претворени у пепео и дим У протеклих мјесец дана три велика пожара широм БиХ: Милиони претворени у пепео и дим
Убијена три медвједа након уласка у фабрику простирки Убијена три медвједа након уласка у фабрику простирки
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 44m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    14h 28m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    18h 33m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 37m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 4m
    0