Мјештани поповопољских села обнављају и куће и богомоље

11.09.2024. 17:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Архиепископ мостарско – требињски и митрополит захумско - херцеговачки и стонско - приморски Димитрије позвао је на слогу и саборност вјернике и све грађане Требиња и Републике Српске, нарочито се осврнувши на вријеме предстојећих избора.

Он је, свештавајући новоизграђени парохијски дом, поред цркве посвећене Усековању главе Светога Јована, у селу Орашје на ободу Поповог поља, које је некада било на ратној линији разграничења, изразио радост што мјештани поповопољских села обнављају заједно и своје куће и своје богомоље.

- Морамо да знамо једну ствар – да онај други, који супротно мисли није против нас и није наш непријатељ, већ нам то ђаво увијек шапће. Није тачно да можемо склонити неке људе, или неку групу људи да склонимо, па ћемо имати благослов, јер то није тачно, наши људи су они које треба да волимо, људи су они за које треба да се жртвујемо и људи нам никада не могу бити противници, већ је ђаво наш противник, он је онај који клевеће наше ближње, који клевеће Бога, који клевеће наше спасење, који ставља разне страсти и мржњу у наше срце, који нам одузима вјеру. А од те вјере живи право срце човјечије, оно живи љубављу божијом, оно живи вјером, живи свјетолошћу божијом, радошћу божијом. Е такав је био Свети Јован пророк, претеча и крститељ господњи, светац који је у срцу своме прије свих препознао господа и то управо чистотом, љубављу и вјером својом, а чије усековање главе ми данас славимо - казао је у својој бесједи епископ Димитрије.

Напомињући да је наше спасење у заједништву и вјери у васкрсење, он је истакао да је све то црква божија и разлог што су се бројни мјештани и остали гости окупили на овај свети дан око своје богомоље и пришли Богу живоме.

Иако живи и ради у Требињу, Никола Тубић је сваког викенда у своме селу, у коме живе његови родитељи, хране стоку и обрађују своје имање, а он им помаже.

- Сви ми из села Орашје, Дврсница и Чаваш дали смо допринос да се изгради овај дом који смо започели прије годину дана и да се уљепша и наша црква, да обновимо живот колико је то могуће, тако да повратак у села није у потпуности остварен, јер од некадашњих око 40 кућа у Орашју сада ту, нарочито зими, борави свега њих неколико, али се за викенде долази и сва три села оживе, па се обнављају и куће - казао је Тубић, напомињући да су одмах послије рата поново добили струју, што је и био главни предуслов да се обнови и живот.

Појашњавајући да се ова села, у пограничном дијелу ФБиХ и Републике Српске, ипак полако обнављају, те да је велика ствар и да је Дврсница добила струју, предсједник Црквене општине Орашја Драган Ћузулан додаје да је велика ствар и чињеница да се, макар и спорадично обнављају куће и да је обновљен и поломљени споменик страдалницима Чавша из Другог свјетског рата.

- Све то радимо захваљујући нашој чврстој вољи, и обнову кућа, и обнову пута, и изградњу овог Дома, а на путу материјалне обнове радимо и на својој духовној обнови, наравно, уз помоћ наше Цркве, уз помоћ Градске управе и енергетског сектора из Требиња – важно је да радимо у слози, без иједне грке ријечи, а тако ћемо и наставити јер имамо обећања да ће нам се и даље пружати потпора - рекао је Ћузулан.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 52m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 43m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 56m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 38m
    0