Мјештани у насељима поред Саве на разне начине штите имовину

03.02.2020. 19:05
0
ИЗВОР: Srpska.info

Због миграната који током ноћи, под окриљем магле, покушавају пријећи границу са Хрватском на Сави, мјештани неколико села и градишких приградских насеља страхују за своју безбједност.

Стање је кулминирално током јануара када су мигранти, који долазе у већим групама, почели проваљивати у куће.

То је попримило широке размјере, а осим пријаве полицији, становници Бок Јанковца, Козинаца, Мачковца и других сусједних насеља низводно од Градишке самостално су организовали ноћне страже. На више кућа истакнута су упозорења на опасност од паса и бомби.

– Мигранти долазе скоро сваке ноћи, сви смо због тога узнемирени. Њих довозе непознате особе, остављају их у близини насипа и ријеке, а мигранти потом покушавају да пријеђу границу с Хрватском – пожалило се неколико становника Бок Јанковца.

Појединци свједоче о проваљеним кућама и штети коју су начинили мигранти.

– Провалили су у кућу мојих родитеља, однијели ћебад, одјећу, оставили велики неред. Све су оштетили, не знам шта да радим и како да заштитимо имовину – рекао је Ранко Бараћ из Бок Јанковца показујући посљедице провале.

Његове комшије такође упозоравају на проблеме које узрокује нови мигрантски талас нагласивши да су принуђени на различите методе заштите имовине од миграната.

– Осјећамо се несигурно, закључавамо куће и дању и ноћу… Полиција повремено дежура и патролира насипом и околином али то нема нарочитог ефекта, ништа се не мијења ка бољем. Мигранти учестало долазе, ходају цијеле ноћи по селу, траже повољно мјесто како би се домогли друге обале Саве, а погодује им низак водостај – наглашавају забринути становници Мачковца.

Осим овог мјеста, у још неколико градишких насеља те сусједној Козарској Дубици примјећене су групе миграната који овдје кратко бораве, већином у напуштеним кућама и викендицама, чекајући прилику да пријеђу у Хрватску.

Критично викендом

Саговорници портала Српскаинфо у насељима поред Градишке кажу да је највише миграната овдје викендом. Они користе шумовито, мада у рату минирано подручје поред Саве, како би се домогли Европске уније. У прилог им иде и близина аутопута Загреб – Београд, на ивици шуме са хрватске стране.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу
Расте ниво Саве у Градишци Расте ниво Саве у Градишци
Обустављена потрага на Дрини Обустављена потрага на Дрини
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    11h 58m
    9
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    13h 16m
    18
  • Сувозач тешко повријеђен у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
    14h 23m
    0
  • Чији је наш Андрић
    16h 10m
    1
  • Сутра главни претрес против Амира Кујовића
    11h 11m
    6