Млади брачни парови све чешће купују станове

20.01.2022. 09:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

 У току прошле године Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је одобрила 229 стамбених кредита за групу младих брачних парова до 30 година старости у износу од 21.970.077 КМ, потврђено је "Независним" из ове републичке институције.

Како су истакли, стамбени кредити су континуирано доступни током цијеле године свим потенцијалним корисницима у Републици Српској, у складу са важећим правилима.

- Важно је да напоменемо да су кредити одобрени свим младим брачним паровима који испуњавају услове прописане правилима пласмана Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, а која су доступна и на нашем веб-сајту - појаснили су у ИРБ РС.

Према њиховим ријечима, у току 2020. године одобрено је 145 стамбених кредита за групу младих брачних парова до 30 година старости у износу од 13.553.339 КМ, што је приближно нивоу пласмана у 2019. години за ове намјене.

- За ове намјене Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске субвенционише додатно један одсто камате на стамбене кредите за младе током цијелог периода кредитне отплате. Ребалансом буџета за 2021. годину за ове намјене предвиђена су средства у износу од 2,1 милион КМ - казали су у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Навели су да су за средства стамбеног збрињавања до сада издвојили нешто мање од 600 милиона КМ, од чега се око 30 одсто односи на стамбене кредите за младе.

- ИРБ РС је постао препознатљив по стамбеним кредитима 2008. године када је покренут програм стамбеног збрињавања младих брачних парова. Камате су се тада кретале изнад девет одсто, а ми смо изашли са каматом од шест одсто и у веома кратком периоду пословне банке су почеле снижавати своје каматне стопе. Тренд смањења каматних стопа настављен је и у наредном периоду, тако да тренутно наша прва група младих високообразованих брачних парова има каматну стопу од три одсто. Рок отплате је 25 година и максималан износ од 150.000 КМ, а на то се још додаје наведена субвенција Владе Републике Српске - закључили су у ИРБ РС.

 

Демограф Александар Чавић казао је за "Независне новине" да су по њему основни разлози све чешћег подизања кредита младих брачних парова за некретнину повећана цијена станоградње у посљедњих неколико година.

- Због овога мислим да не постоји било који други начин на који би млади брачни пар могао да стекне власништво над некретнином. Такође, мислим да је доста утицало и опадање каматних стопа код банака - појаснио је Чавић.

Додао је да су млади брачни парови током 2020. године одустајали од куповине некретнина због неизвјесности и кризе због пандемије вируса корона, што је компензовано током прошле године.

- Вирус корона је по мом мишљењу доста утицао на то да млади током 2020. године одустану од куповине стана или куће, јер је било непознато и неизвјесно стање, те нису уопште знали шта доноси будућност, тако да су они који су тада одустајали куповали некретнину током прошле године - закључио је Чавић.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Дјеца и млади људи жртве менталних болести Дјеца и млади људи жртве менталних болести
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 5m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    14h 2m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 9m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 23m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    16h 21m
    0