Младић из БиХ због поремећаја дневно пије 27 литара воде

07.11.2022. 21:01
1
ИЗВОР: Анадолија

За овог 26-годишњег младића многи кажу да је феномен. Дијагноза је дијабетес инсипидус, поремећај при којем недовољна разина антидиуретског хормона узрокује прекомјерну жеђ (полидипсија) и прекомјерно стварање врло разријеђене мокраће.

Овај поремећај имају само четири особе у свијету.

Марин је весели младић који је запослен, бави се спортом, планинари, вози мотоцикл. Гдје год да крене уз себе има неколико флаша воде. Како је казао у разговору за Анадолију, она му је извор живота.

- По рођењу сам константно тражио текућину. Тражио сам чај и млијеко, а када ми не би дала одмах, добио сам повишену температуру - испричао је он.

Након тога су кренули да траже мишљења љекара.

- Ишао сам код љекара у Кисељак, Мостар, Сарајево, а након тога су ме послали у Сплит гдје су ми дали дијагнозу – дијабетес инсипидус. Имају та два хормонална поремећаја хипофизе. Наиме, вода само пролази кроз мене. Није ми то терет у животу, али само не смијем остати без воде - појаснио је Марин.

Медицинску документацију су слали и у Њемачку, Енглеску, по цијелој БиХ и Хрватској. Тражили су додатна мишљења.

- Прихватио сам то стање и оно ће остат тако. Могуће је и овако нормално живјети. Све је у глави. Вода је мој извор живота - поручио је Марин.

Како је казао, у БиХ не постоји више особа са овим поремећајем.

- У свијету овај поремећај имају само четири човјека. Током љета дневно пијем и до 27 литара воде, а током зиме мало се смањи. Међутим, у просјеку пијем око 23, 24 литре воде - рекао је он.

За ову дијагнозу не постоји лијечење. Међутим, Марин каже да му то не представља оптерећење јер је навикао на то стање од рођења.

- Што се брже навикнеш и прихватиш то, лакше је. Терет ми је једино што увијек морам мислити на то да увијек носим воду са собом - истакао је Марин.

Овај младић је запослен, а у слободно вријеме вози мотоцикл, планинари и бави се параглајдингом.

- Ако планинарим имам руксак у којем имам два, три литра воде. А и људима у екипи подијелим по боцу или двије, да може бити за мене. Ако трчим неке трке или учествујем у такмичењу бициклом, имам своје пунктове са водом. Оптерећење је када се пењемо на стијене, ја све морам обавити прије пењања - навео је он.

Као беба је пио око 800 милилитара на дан.

- Али како сам растао тако се повећавала и количина воде коју сам уносио у организам. Ако не унесем довољну количину воде, добијем повишену температуру, несвијести ми се. Исто стање као кад човјек дехидрира - појаснио је Марин.

Како је казао, једном је имао ситуацију да је дехидрирао.

- Преврнули смо се аутом у шуми. Нисмо рачунали на то да ћемо се преврнути, али чим сам изашао из шуме надокнадио сам воду - навео је Марин.

Сви у његовом родном мјесту га познају и чим га виде у објекту доносе му велику количину воде.

- Проблем ми ствара када путујем аутобусом. Често идем у тоалет и онда ме сви путници морају чекати. Воду дјелимично могу замијенити сокови. Међутим, сва текућина која има заслађиваче ми поново тражи воду - рекао је Марин.

Бубрези су му због велике количине воде у повећаном процесу рада.

- Због велике количине воде, слаби функција бубрега. Доктор ми је рекао да се и са таквом радом бубрега може дуго живјети. Међутим, препоручује се да када сам жедан попијем чашу воде, а не 1,5 литар, али то је јаче од мене. Чаша ми није довољна. Током ноћи се будим свака два сата - истакао је он.

Младима поручује да требају у животу све гледати с позитивне стране.

- Да им ништа не ствара притисак јер је то све из главе и да се човјек може носити са свим у животу, само ако желите - додао је Марин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nemanja 07.11.2022. 21:13
    Nemojte kaciti ovakve clanke, ovi nasi iz vodovoda ce ovo iskoristiti kao opravdanje za redukcije..
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 23m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 16m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 40m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    7h 9m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    10h 1m
    0