Млијеко и сир одолијевају кризи

21.08.2024. 15:45
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос поремећајима на тржишту, високим цијенама и бројним проблемима који оптерећују пољопривреднике, мљекари у Српској задовољно трљају руке истичући да потражња за млијеком и млијечним производима расте, што им даје вјетар у леђа да наставе да шире своју производњу.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Милорад Арсенић истакао је за “Глас Српске” да је фарме у овом турбулентном времену спасила већа подршка ресорног министарства, мађарске владе па и фондова Европске уније, захваљујући чему су фармери могли више да улажу у мљекарски сектор.

- Ситуација у овом сектору је стабилна, а све захваљујући залагањима фармера, који су дизали кредите да унаприједе своју производњу. И она је сада у благом узлету. У протеклом периоду је доста инвестирано и резултати сада полако постају видљиви - казао је Арсенић.

Додао је да једину бригу задаје храна за стоку, јер је због временских непогода ове године десеткован, између осталог, род кукуруза.

- Сада је приоритет свих фармера да прикупе сточне хране што је више могуће, да не би имали проблема у зимском периоду и дошли у ситуацију да смањују сточни фонд - казао је Арсенић.

Обимом посла ове године задовољна је и билећка мљекара “Пађени”, а директор ове фирме Ненад Вукоје каже да је до раста производње млијека и млијечних производа дошло због повећаног броја купаца.

- Кад је у питању откуп млијека, ове године је забиљежен раст за десет одсто у односу на прошлу годину, што не значи да ће тако бити и у наредном периоду. Кад је у питању продаја, за непуних осам мјесеци забиљежен је отприлике исти тренд раста. Очекујем да ће ова година бити изузетно добра - рекао је Вукоје.

Додао је да криза у Европи није погодила мљекару “Пађени”, која своје производе, поред Хрватске, Србије и Црне Горе извози и у скандинавске земље.

- То је само доказ колико улажемо у нашу производњу. Такође, идуће године планирамо да избацимо нови производ. За сада нећемо откривати о чему се ради, јер још посла имамо у вези са припремом - казао је Вукоје.

Више посла ове године у односу на лани има и бијељинска мљекара “Дуле”, чији власник Душко Цвјетиновић каже да се и даље базира само на домаће тржиште.

- Извоз нам за сада није ни у плану. Циљ нам је да приволимо што више купаца на нашем тржишту. У понуди тренутно имамо краткотрајно млијеко, јогурт, више врста сира, павлаку и сурутку - казао је Цвјетиновић и додао да цијене својих производа за сада не планирају да мијењају.

Исплаћене премије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је јуче 2,97 милиона марака за премију за млијеко за јун.

Премија је исплаћена за 2.631 корисника посредством Агенције за аграрна плаћања.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Backtoschool 21.08.2024. 19:40
    Zajednica ipak opstaje...
Повезане вијести
Уручене награде "Златна сова" и "Совица" Уручене награде "Златна сова" и "Совица"
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 30m
    0
  • Слани мафини
    16h 51m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 40m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    11h 9m
    3