ММФ припремио 300 милиона евра за опоравак економије БиХ

10.06.2021. 17:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Међународни монетарни фонд за све земље чланице издвојио је 650 милијарди америчких долара генералне СДР алокације и то за подршку резервама и ликвидности тих земаља. За Босну и Херцеговину планирана су средства од око 300 милиона евра.

Алокација ће, како је за "Клиx.ба" потврдио Ендру Џуел, резидентни представник ММФ-а у Босни и Херцеговини, помоћи земљама чланицама да добију средства за подршку резервама или куповину вакцина и подршку економском развоју. Званични приједлог је, казао је, тренутно у фази припремања и могао би постати ефективан касније ове године, можда чак и крајем августа.

-Треба имати на уму да су ово ванредне мјере усмјерене на јачање отпорности глобалне економије у вријеме једне овако непредвиђене кризе. Све земље чланице ММФ-а ће имати користи од ове алокације, не само Босна и Херцеговине. Како је наша директорица Кристина Георгиева казала, до глобалног економског опоравка не може се доћи уколико се не оконча тренутна здравствена криза. Посљедња СДР алокација дозначена је земљама чланицама 2009. године за вријеме глобалне финансијске кризе- истакао је Џуел.

Представници ММФ-а раније су инсистирали на томе да БиХ мора да проведе одређене реформе ако жели да добије новац, међутим реформе се нису десиле, а новац ће бити издвојен за нашу земљу.

-У вези са могућности новог програма са ММФ-ом наша политика се није промијенила. Сваки нови програм ће укључивати неопходне реформе које су од кључног значаја за јачање јединственог економског простора, унапређење управљања и изградње отпорније и инкузивније економије за свијет након пандемије. Ми ћемо и даље истраживати да ли су власти опредијељене за ове реформе- поручио је Џуел.

Коментари 0
Повезане вијести
Линта: Покренути дијалог о уништеној имовини Срба у Хрватској и ФБиХ
Алиси Мутап одређен једномјесечни притвор
Додик: У БиХ се млади масовно враћају
Најчитаније
 • Ухапшено лице из Сокоца
  20h 18m
  0
 • Крађа у Источној Илиџи
  20h 22m
  0
 • Крађа на Јахорини
  20h 28m
  0
 • Радуловићева: Коме се не свиђа власт нека напусти земљу
  13h 2m
  0
 • У пожару смртно страдала жена
  15h 23m
  0