Многе стоматолошке услуге осигураницима у Српској покрива Фонд здравственог осигурања

12.02.2024. 11:58
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

За многе грађане одлазак код зубара је стресан, а често га многи одгађају због великих финансијских издатака које морају издвојити за одређене услуге. Но, бројне услуге покрива Фонд здравственог осигурање Републике Српске.

Правилником ФЗО Републике Српске о стоматолошкој здравственој заштити утврђене су услуге стоматолога које су за пацијенте бесплатне, а њихов трошак покрива обавезно здравствено осигурање.

Ево које услуге можете користити на рачун Фонда: прегледи и лијечење болести зуба и вађење зуба, прегледи и лијечење болести уста и зуба код дјеце до навршених 15 година живота, укључујући и покретни ортодонски апарат, као и за лица са умањеним интелектуалним способностима или оне који су тјелесно ометени у развоју.

Фонд покрива стоматолошке услуге и за лица са тежим урођеним или стеченим деформитетима лица и вилица.

Труднице, дјеца, угрожене категорије

Преко осигурања се могу обавити и прегледи и лијечење болести уста и зуба, изузев протетског збрињавања, код жена у вези са трудноћом и за вријеме породиљског одсуства.

Осигурње покрива и пружање хитне стоматолошке здравствене заштите за одрасле, прегледе уста и зуба, изузев протетског збрињавања, прегледе и интервенције прије трансплантације бубрега, односно операција на срцу, прегледе и лијечење болести уста и зуба прије и послије оперативног третмана малигних болести макслилофацијалног предјела.

На овој листи су и ургентни стоматолошки и хируршки прегледи и лијечење повреда зуба и костију лица, укључујући примарну реконструкцију остеосинтетским материјалом, израда акрилатне тоталне протезе код лица старијих од 65 година живота, неопходан стоматолошки третман, укључујући и фиксне ортодонтске апарате прије и послије оперативног третмана код особа са урођеним и стеченим тежим деформитетом лица и вилице, израда протетских надокнада лица и вилице у оквиру посттуморске рехабилитације и реконструкције, укључујући и имплантате за њихово учвршћивање.

О овоме више можете читати на ЛИНКУ.

Они не плаћају ни партиципацију

Но, битно је нагласити да су одређене услуге бесплатне само за млађе од 18 година или само за осигуранике старије од 65 година.

У складу с тим, Фонд здравственог осигурања Републике Српске пацијентима који су старији од 65 година финансира све стоматолошке услуге из опште стоматологије, као и протетске надокнаде – тоталне протезе.

Такође, партиципацију за стоматолошке услуге не не плаћају одређене категорије без обзира на доб, а то су: труднице и породиље до навршених 12 или 18 мјесеци старости дјеце, ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца, добровољни даваоци крви, корисници сталне новчане помоћи и лица смјештена у установе социјалне заштите.

Осим тога, ФЗО РС, такође, финансира и све пружене стоматолошке услуге дјеци до 18 година старости.

Пише: Милкица Милојевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nou 12.02.2024. 21:46
    Ne odgađaju samo zbog finansijskih izdataka već i zbog kvaliteta usluge. Danas svaki zub treba po njima "kanalno liječiti" pa zbog nestručnosti ostaneš i bez para i bez zuba, a RTG snimak može kod privatnika samo da se napravi. Ne znaju ni izvaditi zub da ne pate pacijenta po sat vremena a anestezija ko u prvom svjetskom ratu.
Повезане вијести
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 57m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 12m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 30m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 5m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 14m
    0