Мочевић: Борачке категорије поново измалтретиране и понижене

07.08.2024. 13:13
5
ИЗВОР: katera.news

Конференција за медије на тему исплате средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида по основу Јавног позива Владе Републике Српске из 2019. године одржана је данас у Општини Источна Илиџа.

О проблемима који су пратили Јавни позив говорио је Немања Мочевић, потпредсједник Скупштине општине Источна Илиџа, који је био члан комисије за спровођење Јавног позива у овој општини, односно члан комисије за оцјену условности подносилаца захтјева за стамбено збрињавање који долазе из реда породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Према његовим ријечима, Јавни позив Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске расписан је 2019. године на свим општинама у Српској, а односио се на помоћ у износу од 8.000 КМ и додјелу стамбених јединица.

- Стамбено збрињавање породица погинулих бораца додјелом новчаним средстава на подручју општине Источна Илиџа остварило 55 породица погинулих бораца, осам ратних војних инвалида и додијељене су три стамбене јединице. Све пристигле захтјеве смо провјерили, обилазили смо куће и заиста је ријеч о кућама којима је била потребна санација. Важно је истаћи да су породице прије пет година можда и могле урадити нешто са 8.000 КМ, фасаду или кров, док је данас ситуација много другачија – истакао је Мочевић.

Један од проблема је, како наглашава, чињеница да су ове породице рјешење добиле у марту и априлу 2022. године, а помоћ до данас није исплаћена. У међувремену, двоје људи са списка из ове општине је преминуло.

- Након њихове смрти, из Министарства долазе рјешења да ти људи немају право на насљедство. Људи су измалтретирани, предали су захтјеве, добили рјешења, чекали двије и по године, умрли су и ником ништа - објашњава Мочевић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Како истиче, ако се настави чекати, списак ће се, нажалост, преполовити и породице погинулих бораца и ратних војних инвалида неће добити оно на шта су остварили право.

- Предлажемо ресорном министарству да у року од 60 дана исплати средства и додијели стамбене јединице свима на нивоу Републике Српске, који су та права остварили. Осим тога, предлажемо да уредбу према којој право на насљедство корисника нема нико измијене или донесу нову уредбу – категоричан је он.

Мочевић наглашава да су овим борачке категорије поново измалтретиране и понижене, те да не могу добити „ни мрвице које им се нуде“.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Ark 08.08.2024. 23:48
    Za drugo i niste. Ćutite i kukajte! Oni koji su nas odbranili, davno su pod zemljom. Zato nam u sljedećem ratu, ovakvima kakvi jesmo, nema spasa.
  • Generic placeholder image
    Milan1 08.08.2024. 22:11
    Boračka populacija je nepopularna populacija. Kao i penzioneri, kao i svi budžetski корисници.
  • Generic placeholder image
    Jovan 08.08.2024. 16:11
    Raspali se sve sa Dodikom da Bog da!!! Ja sam inače jedan od tih kome nisu isplatili 8000 km a dobio sam resenje u martu 2022g.
  • Generic placeholder image
    Zoran Trifunivić 08.08.2024. 15:56
    Nisu boračke kategorije"opet ponižene",nego se ponižavaju u kontinuietetu 30god.! Ko je kriv zbog toga?Prije svega svaka poslijeratna vlast a odmah zatim i BORS,kao saučesnik u takvom odnosu prema svim kategorijama Odbr.Otađbinskog rata.BORS je i osnovan da mi danas ne bi bili u poziciji kakvoj jesmo,pa da li je onda ta organizacija ispunila naša očekivanja?Odgovor zna svako od nas.
  • Generic placeholder image
    Neno 08.08.2024. 06:00
    Istina od riječi do riječi i sam sam isticao ovaj problem na sastanku Ministra sa BORS regije Prijedor,rečeno mi je da će sve biti isplaćeno do kraja ove godine.Pozdrav za Nemanju.
Повезане вијести
Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Божовић: Простор Галерије „Жарко Видовић“ јединствен и нешто што је недостајало у Источном Сарајеву Божовић: Простор Галерије „Жарко Видовић“ јединствен и нешто што је недостајало у Источном...
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 33m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 24m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 11m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 37m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 19m
    0