Мочевић одушевио Московљане

12.04.2022. 12:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Академски сликар из Источног Сарајева Борко Мочевић представио је у Москви своје слике из ликовног опуса "Аутопортрет".

Изложба је отворена синоћ у галерији Библиотеке иностране литературе "Иностранка" у Москви.

- Реакције посјетилаца изложбе биле су веома специфичне. Уочио сам да поимање наше и њихове културе стоје на различитим позицијама, па су њима моје слике биле, не само непознате, него и веома интересантне, те су побудиле различите, али позитивне коментаре - рекао је Мочевић Срни у телефонском разговору.

Он је изразио задовољство јер је добио много честитки за свој рад, али и велики број питања о његовом погледу на свијет у коме живимо и о изазовима са којима се умјетници сусрећу и које представљају путем својих дјела.

Према његовим ријечима, руски љубитељи ликовне умјетности синоћ су му одали признање на "дубини, емоцијама и психолошким порукама" које носе његова дјела.

- Генерално, све моје слике асоцирају на патње и бол кроз које је прошао и пролази комплетан словенски народ, што је овдје, очигледно, јасно препознато - навео је Мочевић.

Он је најавио да ће вечерас у "Иностранци" бити одржана презентација књижевног опуса Жељка Пржуља из Источног Сарајева, с посебним освртом на роман "Сами на свијету", који је недавно преведен и на руски језик, и за који је добио награду за најбољи страни роман.

Синоћњем догађају присуствовали су амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија са особљем Амбасаде, руководилац Центра словенских култура Елена Марченко, директор "Иностранке" Павел Кузмин, као и други званичници.

Мочевић и Пржуљ бораве у вишедневној посјети Москви поводом обиљежавања 30 година Републике Српске и 25 година успостављања дипломатских односа између БиХ и Русије, на изложби и "Данима БиХ" у Москви.

Коментари 0
Повезане вијести
Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО) Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
У недјељу свечано отварање 24. "Лут феста" у Источном Сарајеву У недјељу свечано отварање 24. "Лут феста" у Источном Сарајеву
Промоција књиге „Ајдучија“ Слободана Ковачевића у Источном Сарајеву Промоција књиге „Ајдучија“ Слободана Ковачевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  19h 13m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  20h 41m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  18h 53m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  15h 59m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  21h 42m
  0