Močević oduševio Moskovljane

12.04.2022. 12:25
0
IZVOR: srna.rs

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Borko Močević predstavio je u Moskvi svoje slike iz likovnog opusa "Autoportret".

Izložba je otvorena sinoć u galeriji Biblioteke inostrane literature "Inostranka" u Moskvi.

- Reakcije posjetilaca izložbe bile su veoma specifične. Uočio sam da poimanje naše i njihove kulture stoje na različitim pozicijama, pa su njima moje slike bile, ne samo nepoznate, nego i veoma interesantne, te su pobudile različite, ali pozitivne komentare - rekao je Močević Srni u telefonskom razgovoru.

On je izrazio zadovoljstvo jer je dobio mnogo čestitki za svoj rad, ali i veliki broj pitanja o njegovom pogledu na svijet u kome živimo i o izazovima sa kojima se umjetnici susreću i koje predstavljaju putem svojih djela.

Prema njegovim riječima, ruski ljubitelji likovne umjetnosti sinoć su mu odali priznanje na "dubini, emocijama i psihološkim porukama" koje nose njegova djela.

- Generalno, sve moje slike asociraju na patnje i bol kroz koje je prošao i prolazi kompletan slovenski narod, što je ovdje, očigledno, jasno prepoznato - naveo je Močević.

On je najavio da će večeras u "Inostranci" biti održana prezentacija književnog opusa Željka Pržulja iz Istočnog Sarajeva, s posebnim osvrtom na roman "Sami na svijetu", koji je nedavno preveden i na ruski jezik, i za koji je dobio nagradu za najbolji strani roman.

Sinoćnjem događaju prisustvovali su ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija sa osobljem Ambasade, rukovodilac Centra slovenskih kultura Elena Marčenko, direktor "Inostranke" Pavel Kuzmin, kao i drugi zvaničnici.

Močević i Pržulj borave u višednevnoj posjeti Moskvi povodom obilježavanja 30 godina Republike Srpske i 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Rusije, na izložbi i "Danima BiH" u Moskvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otvorena izložba “Ikone i freske Rudničko-takovskog kraja” Otvorena izložba “Ikone i freske Rudničko-takovskog kraja”
Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ dobio novi ultrazvučni aparat Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ dobio novi ultrazvučni aparat
Sjećanje na Vidovdan 1994. godine u Srpskoj Ilidži Sjećanje na Vidovdan 1994. godine u Srpskoj Ilidži
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 11m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 13m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 15m
  0
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 29m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  2h 49m
  1