Močević oduševio Moskovljane

12.04.2022. 12:25
0
IZVOR: srna.rs

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Borko Močević predstavio je u Moskvi svoje slike iz likovnog opusa "Autoportret".

Izložba je otvorena sinoć u galeriji Biblioteke inostrane literature "Inostranka" u Moskvi.

- Reakcije posjetilaca izložbe bile su veoma specifične. Uočio sam da poimanje naše i njihove kulture stoje na različitim pozicijama, pa su njima moje slike bile, ne samo nepoznate, nego i veoma interesantne, te su pobudile različite, ali pozitivne komentare - rekao je Močević Srni u telefonskom razgovoru.

On je izrazio zadovoljstvo jer je dobio mnogo čestitki za svoj rad, ali i veliki broj pitanja o njegovom pogledu na svijet u kome živimo i o izazovima sa kojima se umjetnici susreću i koje predstavljaju putem svojih djela.

Prema njegovim riječima, ruski ljubitelji likovne umjetnosti sinoć su mu odali priznanje na "dubini, emocijama i psihološkim porukama" koje nose njegova djela.

- Generalno, sve moje slike asociraju na patnje i bol kroz koje je prošao i prolazi kompletan slovenski narod, što je ovdje, očigledno, jasno prepoznato - naveo je Močević.

On je najavio da će večeras u "Inostranci" biti održana prezentacija književnog opusa Željka Pržulja iz Istočnog Sarajeva, s posebnim osvrtom na roman "Sami na svijetu", koji je nedavno preveden i na ruski jezik, i za koji je dobio nagradu za najbolji strani roman.

Sinoćnjem događaju prisustvovali su ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija sa osobljem Ambasade, rukovodilac Centra slovenskih kultura Elena Marčenko, direktor "Inostranke" Pavel Kuzmin, kao i drugi zvaničnici.

Močević i Pržulj borave u višednevnoj posjeti Moskvi povodom obilježavanja 30 godina Republike Srpske i 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Rusije, na izložbi i "Danima BiH" u Moskvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra javna tribina SDS-a u Kasindolu Sutra javna tribina SDS-a u Kasindolu
U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest" U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest"
U pretresima u Istočnom Sarajevu pronađeno oružje U pretresima u Istočnom Sarajevu pronađeno oružje
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  15h 23m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  14h 4m
  0
 • Miovčić: FK "Slavija" treba da bude glavni interes Srpske
  11h 52m
  0
 • Cijena tone peleta uz čekanje na isporuku blizu 1.000 KM
  11h 1m
  0
 • Prvenstvo Balkana u džudou u Palama
  15h 17m
  0