Модерне технологије шаљу разгледнице у историју

16.10.2020. 09:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Развојем модерних технологија разгледнице полако, али сигурно одлазе у заборав, а све мање људи у БиХ их купује и шаље породици и пријатељима.

Из године у годину све мање људи користи разгледнице и на традиционалана начин својим најближима честитало важне датуме или се јавило с путовања.

Из предузећа "Поште Српске" рекли су за "Независне" да је слање разгледница развојем модерних технологија знатно смањено.

"Настојимо да штампањем разгледница и за мање средине приближимо жељу за слањем ширем броју корисника, те макар мало вратимо културу писања разгледница", навели су у овом предузећу.

Истакли су да се тренутно на подручју РС продаје преко 220 мотива разгледница за 36 општина, градова, бања или планина.

- Продаја разгледница ове године износи око 1.200 комада, док је у истом периоду 2019. била око 3.000, те у истом периоду 2018. године око 4.000 комада - кажу у "Поштама Српске".

Према њиховим ријечима, цијене разгледница су 0,80 КМ и једну КМ.

- Постоји један број разгледница градова РС по цијени од 0,80 КМ с одштампаном поштанском марком номинале 0,50 КМ, што значи да је за њено слање потребно доплатити номиналу по цјеновнику у зависности гдје се шаље, што је унутар БиХ 0,10 КМ - рекли су у овом предузећу. Додају да слање разгледнице за подручје БиХ кошта 0,60 КМ, док за иностранство цијена зависи од зоне у коју се шаље.

- За Србију, Хрватску и Словенију цијена је 1,20 КМ, а остатак Европе 1,35 КМ. За Азију и Африку цијена слања разгледнице је 1,45 КМ, док је за Америку, Аустралију и остале земље цијена 1,50 КМ - објаснили су у "Поштама Српске".

Из "БХ поште" су нам рекли да је да је ове године продато и послано 1.165 разгледница.

- Традиционалне поштанске услуге биљеже благи пад, па тако и слање и комуницирање разгледницама, али се боримо да их очувамо и да пад, који биљеже традиционалне услуге, буде што блажи и непримјетнији - наводе у овом предузећу.

Нагласили су да људи мање користе разгледнице откако је заживјела електронска комуникација, комуникација путем интернет платформи, социјалних и друштвених мрежа.

- Највећа потражња за разгледницама је још у вријеме празника и благдана, а наша компанија располаже великим бројем врста разгледница - казали су у "БХ пошти".

Цијена разгледнице дописнице "БХ поште" у унутрашњем поштанском промету износи 0,60 КМ.

- У међународном поштанском промету цијена зависи од много кумулативних фактора, као што су одредишна земља и начин преноса пошиљке - закључују у овом предузећу.

Коментари 0
Повезане вијести
Висок данак злоупотребе технологије: Расте ли зомби генерација? Висок данак злоупотребе технологије: Расте ли зомби генерација?
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 36m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 41m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 30m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 39m
    3