Могу ли ваучери спасити 15.000 радних мјеста?

07.07.2020. 19:35
0
ИЗВОР: srpskainfo

Туристичка сезона у Републици Српској почела је катастрофално, па је у мају промет пао за готово 94 одсто у односу на исти мјесец лани, а ни јуни није био много бољи.

Хотелијери и угоститељи хватају се за главу, а надлежни поручују: “Биће боље”.

- Ако се овако настави и у наредним мјесцима, послодавци из области угоститељства и туризма биће принуђени да отпусте дио од 15.000 радника – упозорили су из Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хореца РС”.

Републику Српску је задесило оно с чиме се суочавају и много моћније туристичке земље у региону и Европи; пандемија, у комбинацији с падом куповне моћи становништва због корона кризе, уништава туризам. Ни спремност да се јавно здравље жртвује зарад спаса туристичке сезоне не даје увијек очекиване резултате.

Таласи

Тако, на примјер, Хрватска, након попуштања епидемиолошких мјера, спада међу пет земаља ЕУ с највећом стопом заражених по глави становника. Ипак, туристичку сезону нису спасли, бар ако је судити по досадашњим статистикама. Умјесто првог таласа туриста, отварањем граница, Хрвати су добили други талас епидемије, а раст броја заражених додатно одбија потенцијалне госте.

У Удружењу угоститеља и хотелијера Републике Српске кажу да су свјесни епидемиолошке ситуације у Српској, па не траже да се зарад опстанка туризма и угоститељства жртвује здравље људи.

Слика

- Тражимо само да надлежне институције уведу мјере, које ће помоћи да се спаси ова привредна грана - поручује предсједник овог удружења Далибор Шајић.

 Ово удружење, између осталог, тражи да угоститељи и хотелијери плаћају мање доприносе на плате запослених и јефтинију струју, као и привремено укидање локалних такси и одштету или субвенције за ноћне клубове и свадбене салоне.

Ваучери

Предсједница Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, међутим, тврди да и Република Српска и поједине локалне заједнице свесрдно помажу туристичкој привреди да се ишчупа из катастрофалне ситуације.

- Након јако лоших резултата у априлу и мају, а дијелом и у јуну, ситуација се сада поправља, прије свега због туристичких ваучера, које додјељује Влада РС, односно Министарство трговине и туризма РС. Уз то, бројне локалне заједнице организују наградне игре, дијеле своје, локалне ваучере, нуде подршку предузетницима -  објашњава Јовановићева.

Туристичке ваучере, у вриједности од 100 КМ, којима се може платити дио трошкова за ноћење на дестинацијама у Српској, може добити сваки пунољетни грађанин РС.

До сада је Влада РС на овај начин “частила” 1.522 грађана. Тиме је за 20-ак дана крајем јуна и почетком јула подстакнут промет од око 12.000 ноћења, што је, поређења ради, скоро дупло више од укупног промета током маја.

Поправни у јулу

У Туристичког организацији РС, као и у Министарству трговине и туризма РС, истичу да се грађани највише интересују за дестинације у природи, па тако чак и у приватним апартманима и домаћинствма на Јањским отокама, који не испуњавају услове за издавање ваучера, јер немају најмање четири запослена, промет посљедњих дана расте.

Слика

- Наравно, далеко је то од оног што смо имали прошле године, када је у Републици Српској било више од милион ноћења, а од тога су 54 одсто ноћења остварили туристи из иностранства. Сада странаца нема, ослањамо се на домаће туристе, чија је платежна моћ смањена због корона кризе. Бићемо задовољни ако достигнемо половину прошлогодишњег промета и прихода – каже Јовановићева.

Она тврди да је “поправни” за домаћи туризам већ почео, те да се нада да ће јули, август и септембар, па и јесењи мјесеци, бити много успјешнији него корона прољеће.

Како свједоче туристички радници на терену, биће херој ко преживи ову туристичку сезону, јер уз смањен промет ваља испунити строге епидемилиошке мјере, како би се гости сачували од заразе.

У таквој ситуацији, ипак, много веће шансе за преживљавање имају дестинације у природи, попут рафтинг кампова, планинарских и ловачких кућа, или бунгалова на ријекама.

 Када су у питању ваучери, највише се траже ноћења у бањама, те у Националном парку “Сутрјеска”. На цијени су и Требиње, Јахорина и Вишеград, као и пакети туристичких агенција, који укључују обилазак свих ових мјеста.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 12m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 56m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 32m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 36m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 40m
    3