Монодрама "Ко камен" 9. августа у Мркоњић Граду

03.08.2024. 12:45
0
ИЗВОР: katera.news

Представа "Ко камен Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" биће одиграна 9. августа у Мркоњић Граду, на Шеснаестим данима позоришта.

Представу, која је премијерно играна на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске 14. октобра 2023. године, изводи глумица овог позоришта Љиљана Чекић, у продукцији бањалучке "Просвјете".

Ова документарна монодрама, рађена према тексту професора српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву Драгане Мандрапе, аутентична је прича о двије жене мајци и кћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале и у тренуцима највећих искушења и страдања.

"Ко камен" је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Писана у исповједној форми, представа слика различите личности, мајку и кћерку Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима суочавања са највећим животним трагедијама.

Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије су корачале животом вјерујући у себе, али и у снагу Божије воље, која их никада није остављала саме. Ни када је лутање шумом завршавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спасавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прекривене маховином на мјесту гдје ће "изнићи цвијеће за далеко неко покољење".

У маниру најплеменитијег женског рукописа глумица Љиљана Чекић и аутор Драгана Мандрапа, његујући културу сјећања на своје претке, као потомци породица које су настрадале у геноциду над Србима извршеном током Другог свјетског рата, створиле су представу која одсликава снагу живота "који вазда нађе свој пут", као и карактер жена снажних "ко камен".

Представа ће бити одиграна у 20.00 часова у Спортско-рекреативном центру.

Коментари 0
Повезане вијести
„К'о камен“ пред власеничком публиком „К'о камен“ пред власеничком публиком
Монодрама "К'о камен" 20. маја у Власеници Монодрама "К'о камен" 20. маја у Власеници
У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 8m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 50m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 18m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 39m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 48m
    0