Монтажне куће иду као алва

31.08.2023. 09:44
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Потражња за монтажним кућама у Српској никада није била већа због прихватљиве цијене квадрата и брзе изградње, а томе је, осим пандемије вируса корона и жеље грађана да побјегну од градске вреве, допринио и повратак пензионера из дијаспоре.

Монтажне куће су, кажу произвођачи повољне, еколошке, топле и за кратко вријеме усељиве, а трајање материјала је око 100 година.

Власник фирме која се бави производњом монтажних кућа “Ролекс” из Омарске Миленко Росић за “Глас Српске” каже да квадрат са темељом у просјеку кошта око 1.050 КМ.

- Потражња је доста већа у односу на прошлу годину, а генерално ове куће су из године у годину све траженије. Многи грађани се враћају из иностранства и желе овакве куће - рекао је Росић.

Једини проблем у пословању им, како каже, прави то што мањка радне снаге, због чега се не могу окренути ка извозу у иностранство.

- Базирани смо на Бањалуку и мјеста око ње, јер су мајстори већ помало старији људи и не желе да иду на терен - казао је Росић.

Додао је да брзина завршетка куће зависи од квадратуре.

- За куће до 100 квадрата вежемо се уговором од 90 дана, а некада оне буду и прије готове. Грађани се најчешће одлучују за куће до 50 квадрата - рекао је Росић.

Пуне руке посла имају и у бањалучком предузећу “Берић”.

- У посљедње вријеме, како су скочиле цијене струје, дрва, гаса влада велико интересовање за нискоенергетске куће, јер су оне утопљене и немају влаге, те се праве од најсавременијих материјала - рекао је власник ове фирме Драган Берић.

Након пандемије вируса корона, како каже, многи су се окренули ка природи па овакве куће праве на селу. Додао је да се цијене нису много мијењале, па је за кућу од 100 квадрата у просјеку потребно одвојити од 70.000 до 90.000 КМ.

Стабилизовале су се, како каже и цијене материјала, али је проблем са недостатком радне снаге константан.

- Данас свако себе назива мајстором и колико год им се подигне дневница увијек им је мало, а мајстор је само онај ко је квалификован и он никада није скуп - казао је Берић.

Да је потражња за овим кућама огромна, потврдили су и у бањалучкој фирми “Тренд”.

- Радимо на територији цијеле БиХ и посла је преко главе. Интересовање је веће него претходне године - рекли су у овој фирми додавши да о извозу не размишљају јер имају пуне руке посла на домаћем тржишту.

Велико искуство у производњи монтажних  кућа и викендица имају и у приједорској фирми “Гросист”, гдје у понуди имају три различита објекта од 30, 50 и 70 квадрата.

Директор ове фирме Немања Вуковић каже да су задовољни интересовањем купаца.

- Ми радимо модерније монтажне куће у скандинавском стилу и задовољни смо потражњом - рекао је Вуковић.

Купци

Бањалучанин Драган Петровић каже да се у монтажну кућу уселио прије два мјесеца.

- Имао сам плац у околини Бањалуке и када сам се оженио одлучили смо се за монтажну кућу, јер је цијена квадрата три пута мања него у некој згради у граду. Додатни мотив за ту одлуку било је велико двориште - рекао је Петровић.

Пише: Јана Кезић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Slobo 01.09.2023. 20:41
  Cene su kao da ce da traje 500 godina..
 • Generic placeholder image
  Brka 01.09.2023. 19:23
  Ajde de se lazemo ... Bas vam je reklama ,, idu kao alva,, ... Malo sutra a trebaju sve moguce dozvole i energetska saglasnost i ... A tek cena ...
Повезане вијести
Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
Сутра исплата социјалних давања у Српској Сутра исплата социјалних давања у Српској
У понедјељак исплата социјалних давања у Српској У понедјељак исплата социјалних давања у Српској
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 18m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 40m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 50m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 17m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 52m
  0