Montažne kuće idu kao alva

31.08.2023. 09:44
2
IZVOR: glassrpske.com

Potražnja za montažnim kućama u Srpskoj nikada nije bila veća zbog prihvatljive cijene kvadrata i brze izgradnje, a tome je, osim pandemije virusa korona i želje građana da pobjegnu od gradske vreve, doprinio i povratak penzionera iz dijaspore.

Montažne kuće su, kažu proizvođači povoljne, ekološke, tople i za kratko vrijeme useljive, a trajanje materijala je oko 100 godina.

Vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća “Roleks” iz Omarske Milenko Rosić za “Glas Srpske” kaže da kvadrat sa temeljom u prosjeku košta oko 1.050 KM.

- Potražnja je dosta veća u odnosu na prošlu godinu, a generalno ove kuće su iz godine u godinu sve traženije. Mnogi građani se vraćaju iz inostranstva i žele ovakve kuće - rekao je Rosić.

Jedini problem u poslovanju im, kako kaže, pravi to što manjka radne snage, zbog čega se ne mogu okrenuti ka izvozu u inostranstvo.

- Bazirani smo na Banjaluku i mjesta oko nje, jer su majstori već pomalo stariji ljudi i ne žele da idu na teren - kazao je Rosić.

Dodao je da brzina završetka kuće zavisi od kvadrature.

- Za kuće do 100 kvadrata vežemo se ugovorom od 90 dana, a nekada one budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata - rekao je Rosić.

Pune ruke posla imaju i u banjalučkom preduzeću “Berić”.

- U posljednje vrijeme, kako su skočile cijene struje, drva, gasa vlada veliko interesovanje za niskoenergetske kuće, jer su one utopljene i nemaju vlage, te se prave od najsavremenijih materijala - rekao je vlasnik ove firme Dragan Berić.

Nakon pandemije virusa korona, kako kaže, mnogi su se okrenuli ka prirodi pa ovakve kuće prave na selu. Dodao je da se cijene nisu mnogo mijenjale, pa je za kuću od 100 kvadrata u prosjeku potrebno odvojiti od 70.000 do 90.000 KM.

Stabilizovale su se, kako kaže i cijene materijala, ali je problem sa nedostatkom radne snage konstantan.

- Danas svako sebe naziva majstorom i koliko god im se podigne dnevnica uvijek im je malo, a majstor je samo onaj ko je kvalifikovan i on nikada nije skup - kazao je Berić.

Da je potražnja za ovim kućama ogromna, potvrdili su i u banjalučkoj firmi “Trend”.

- Radimo na teritoriji cijele BiH i posla je preko glave. Interesovanje je veće nego prethodne godine - rekli su u ovoj firmi dodavši da o izvozu ne razmišljaju jer imaju pune ruke posla na domaćem tržištu.

Veliko iskustvo u proizvodnji montažnih  kuća i vikendica imaju i u prijedorskoj firmi “Grosist”, gdje u ponudi imaju tri različita objekta od 30, 50 i 70 kvadrata.

Direktor ove firme Nemanja Vuković kaže da su zadovoljni interesovanjem kupaca.

- Mi radimo modernije montažne kuće u skandinavskom stilu i zadovoljni smo potražnjom - rekao je Vuković.

Kupci

Banjalučanin Dragan Petrović kaže da se u montažnu kuću uselio prije dva mjeseca.

- Imao sam plac u okolini Banjaluke i kada sam se oženio odlučili smo se za montažnu kuću, jer je cijena kvadrata tri puta manja nego u nekoj zgradi u gradu. Dodatni motiv za tu odluku bilo je veliko dvorište - rekao je Petrović.

Piše: Jana Kezić

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Slobo 01.09.2023. 20:41
    Cene su kao da ce da traje 500 godina..
  • Generic placeholder image
    Brka 01.09.2023. 19:23
    Ajde de se lazemo ... Bas vam je reklama ,, idu kao alva,, ... Malo sutra a trebaju sve moguce dozvole i energetska saglasnost i ... A tek cena ...
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    1h 19m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    19h 41m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    20h 56m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    16h 49m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    19h 55m
    1