Москва није жељела да гледа дискриминацију православаца

25.04.2023. 21:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас да Москва није жељела да гледа дискриминацију против православних вјерника у Украјини и лица која говоре руски језик.

- Украјина је забранила образовање на руском језику, на трговима су у нацистичком стилу спаљиване књиге на руском језику - рекао је Лавров.

Обраћајући се новинарима у сједишту УН У Њујорку, Лавров је рекао да се не сјећа да га је икада иједан западни новинар питао за милионе украјинских избјеглица које су дошле у Русију.

Говорећи о ширењу НАТО-а, руски шеф дипломатије подсјећа да је Русији обећано да до тога неће доћи, али да су све то биле лажи.

- НАТО је желио да уништи Русију, а успио је да је уједини - рекао је Лавров.

О контакту са Сједињеним Државама у вези са затвореницима, укључујући новинара Евана Гершковича, и њиховом размјеном, Лавров је рекао да за то постоје посебни канали и свако објављивање компликује ствари у тој сфери.

- Постоје канали за дискусију о размјени затвореника и то није јавна ствар - рекао је Лавров и додао да он није укључен у преговоре о потенцијалној размјени.

Он је додао да Русија не прихвата идеју да новинар не може да почини кривично дјело, те додао да се сада чини да се нико више и не сјећа Џулијана Асанжа, оснивача "Викиликса".

Када је ријеч о споразуму за извоз жита преко Црног мора, Лавров је рекао да је ситуација у ћорсокаку и да даље постоје препреке за руски извоз.

Споразум је обновљен на 60 дана прошлог мјесеца, али је Русија најавила да се неће са тим сагласити ако Запад не уклони препрека за извоз руског жита и ђубрива.

- Предлажем да се тај посао обави на основу Повеље УН - рекао је Лавров.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 28m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 1m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 27m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 40m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 9m
    3