Мостар након осам година добио градску власт

05.02.2021. 18:05
0
ИЗВОР: Glas Srpske

Након осам година Мостар је данас коначно добио легалну и легитимну власт - конституисано је ново Градско вијеће које има 35 вијећника.

Велибор Миливојевић изабран је за предсједника Клуба Срба у Градском вијећу, Златко Гузим је предсједник Клуба Бошњака, а први човјек Клуба Хрвата није изабран јер на сједници нису били присутни сви вијећници из реда Хрвата.  Због вируса корона сједници не може да присуствује Бошка Чавар, преносе "Независне".

У новом сазиву Градског вијећа је 13 вијећника ХДЗ-а БиХ, 11 Коалиције за Мостар (СДА, СББ, ДФ, СБИХ, БПС), шест "Бх. Блока" (СДП БиХ, Наша странка), три вијећника Хрватске републиканске странке те по један вијећник Прве мостарске партије и листе "Остајте овдје – Заједно за наш Мостар".

Након верификација мандата вијећника и давања те потписивања свечане заклетве услиједило је формирање клубова конститутивних народа, а потом избор предсједника и замјеника предсједника Градског вијећа те коначно избор градоначелника. Ипак, тешко је очекивати да ће градоначелник бити изабран на данашњој сједници.

Кандидати за градоначелничку позицију су Ирма Баралија из "Бх. Блока", Златко Гузин из Коалиције за Мостар окупљене око СДА и Марио Кордић из ХДЗ-а БиХ.

За избор новог градоначелника потребна је двотрећинска већина у Градском вијећу. Ако након два изборна круга ниједан од кандидата не добије потребну двотрећинску већину, у посљедњем кругу довољна је проста већина.

Избором новог градоначелника Љубо Бешлић (ХДЗ БиХ), који је на челу Мостара од 2004. године, а од 2008. године води га без Градског вијећа, одлази у историју као најдуговјечнији градоначелник.

Градско вијеће Мостара посљедњу сједницу одржало је 2012. године, након чега у Мостару одлуком Уставног суда БиХ о неједнакости гласа свих бирача све до краја прошле године није било локалних избора.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 44m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 0m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 16m
    3
  • Данас Марковдан
    13h 26m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 38m
    0