Мостар ускоро добија музеј техничких ствари и олдтимера

10.02.2022. 12:08
0
ИЗВОР: Анадолија

Олдтајмер клуб Мостар носилац је пројекта изградње музеја техничке културе, односно музеја старих аутомобила, мотоцикала, бицикала и свега што се односи на саобраћај.

Жеља им је, кажу, младима приближити како су друмови изгледали у далекој прошлости, те на једном мјесту поставити вриједне експонате којим клуб одавно располаже. Нажалост, осим Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона, нико према ријечима предсједника клуба Здравка Видовића, није препознао идеју и све оно што би њена реализација донијела Граду Мостару.

-Ту ће се наћи бројни аутомобили, мотоцикли и бицикли од којих неки стари и по стотину година. Такође, прикупљамо и различите врсте старих машина. Трудимо се, покушавамо, међутим немамо подршку скоро никога из структура власти. Јављају се само пријатељи и то нам је подстрек за даљи рад. Нама би и једна даска коју нам неко донира значила - каже Видовић.

 

Олдтајмер клуб Мостар је партнер UNESCO-а и члан свјетске кровне олдтимер организације ФИВА.

 -Мостар представљамо у UNESCO-у, радимо велику промоцију, међутим локална власт нас не препознаје. Путујемо свијетом, промотeри смо, свуда носимо грб Мостара, али се то нажалост занемарује. Бојим се да смо гурнути у страну и да нисмо занимљиви јер нисмо клуб који има национални префикс. Ми смо само мостарски, односно свих Мостараца - додаје Видовић. За завршетак пројекта потребно је око 200.000 КМ.

-Недостаје новца. Градимо колико можемо. Нама је свака марка коју добијемо велика. Што се тиче експоната – њих имамо. Ту је већ више од 40 експоната, а пристижу и нови. Недавно смо добили занимљив мотоцикл - наводи Видовић.

Завршетак прве фазе пројекта планиран је у мају ове године. Управо у том мјесецу традиционално се у Мостару одржава ревија олдтимера.

-Ревија ће се ове године одржати 29. маја. Доћи ће власници с аутомобилима из 16 земаља свијета.До тада ћемо настојати окончати прву фазу радова на музеју - најављује Видовић.

Девастирани објекат у којем ће у будућности бити музеј, Клуб је добио од Цивилне заштите ХНК-а. Површина објекта је 700 квадратних метара, уз још хиљаду квадрата дворишта. Приликом обнове помажу и грађани који донирају старе ствари, врата, прозоре...

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Ухапшено пет особа због напада у Стоцу Ухапшено пет особа због напада у Стоцу
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 53m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    13h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 46m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 38m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    5h 15m
    0